Manu Chao ni ovaj put nije razočarao

Manu Chao (1)
Piše: Marko Mrkobrad

Najveće ime ovogodišnjeg izdanja Špancirfesta, Manu Chao, nastupio je u utorak 23.8. na glavnoj pozornici kod Starog grada.

Kao predgrupe su nastupili Mnogi Drugi i Postolar Tripper. I dok su se Mnogi Drugi za mjesto na pozornici izborili u on-line natječaju i žestokoj konkurenciji brojnih drugih bendova, zadarski ska sastav Postolar Tripper bili su nekako logičan izbor. Na žalost, što zbog objektivnih okolnosti, a što zbog vlastite loše organizacije, zakasnili smo na početak nastupa. Na žalost jer, osobno, Postolari su mi jedan od omiljenih domaćih bendova. Ono što smo uhvatili od nastupa bio je očekivani miks stvari s novog albuma „Kamo sutra?“ i provjerenih starih hitova. Izgleda da ih nije previše pokolebala nedavna nedaća s Prvića, kada im je netko nakon koncerta s pozornice ukrao trubu, jer svoj su zadatak obavili bez ikakve zamjerke. Kao i uvijek, isporučili su dobru svirku i energičan nastup, sve začinjeno s malo zdrave zajebancije, te dobrano uspjeli zagrijati publiku pred nastup zvijezde večeri.

Postolar Tripper (1)

Pomalo nevjerojatno zvuči podatak da je jednoj od najvećih zvijezda svjetske world music scene ovo već šesti nastup u Hrvatskoj. Manu Chao je nakon Zagreba, Pule i Zadra posjetio i Varaždin, a svoje je mjesto na pozornici zauzeo malo iza 22 sata. Prateći sastav uobičajeno je predvođen izvrsnim Madjidom Fahemom na gitari, dok je posebnu notu nastupu dala puhačka sekcija.

manuSlavni 55-godišnji glazbenik tokom koncerta nas je proveo kroz presjek svoje cjelokupne karijere, uključujući i rane početke unutar benda Mano Negra. Na količini energije bi mu pozavidjeli i duplo mlađi glazbenici, dok je u publici rijetko tko mogao ostati imun na pozitivne vibracije i zarazne ritmove kojima ih Manu Chao sa svojim sastavom obasuo. Zvuči pomalo otrcano, no većina će, ne bez razloga, upotrijebiti onu izlizanu frazu o posebnoj vezi hrvatske publike sa slavnim umjetnikom. Kojih 7.000 – 8.000 ljudi fino je ispunilo prostor pred pozornicom. I dok čovjek jednostavno ne može ostati miran na takvu muziku, koja jednostavno zahtijeva gibanje i makar malo kimanja glavom, nekog sam subjektivnog dojma da publika, odnosno njen veći dio, nije ponudila puno više od toga. Manu se, kao i cjelokupni bend, na trenutke morao vraški potruditi ne bi li animirao pomalo suzdržanu publiku. No, mora se priznati, s vremenom mu je i to uspjelo.

Manu Chao (2)

Set-lista je očekivano bila sastavljena od hitova, ali i poneke malo rjeđe izvođene pjesme. Bilo je tu svega, među ostalim i „Minha galera“, „Rumba de Barcelona“, „La vida tombola“, „Rainin’ in Paradize“, „Bienvenida a Tijuana“, „Se fuerza la maquina“, „Politik kills“, „Radio Bemba“, da nabrojim samo neke. Pjesme su se ponekad pretapale jedna u drugu bez prijelaza, uz povremeno vraćanje na elemente ranije izvedenih pjesama, nešto uobičajeno za njihove nastupe. Dojmljiv trenutak zbio sa tokom izvođenja „Clandestina“, kada je na pozornicu iznesen veliki transparent „Refugees welcome“, uz jasnu Manuovu poruku „Shame on you Europe“. Meni osobno je bilo jako drago čuti pjesme već spomenute Mano Negre, primjerice „King Kong Five“, a posebno „Mala Vida“ pred sam kraj koncerta.

U svakom slučaju, nakon 2 i pol sata svirke, tokom kojih su i najtrezveniji zaboravili na radnu srijedu, te nekoliko odlazaka i vraćanja na pozornicu, Manu Chao je priveo kraju još jedno druženje s hrvatskom publikom, siguran sam, ne i zadnje.

 


Špancirfest polako ulazi u svoju veliku završnicu. Zadnji je vikend ovogodišnjeg izdanja varaždinskog festivala – na Kapucinskom trgu večeras nastupit će i popularni bend Pavel, a Kraljevsku zonu zabavljat će energični i uvijek dobro raspoloženi Gustafi. Sve to najbolja je uvertira u koncerte poznatih glazbenih imena koja posjetitelje očekuju na festivalskim pozornicama u subotu i nedjelju.