MASTER2010: Phil Hilborne

Napisati nešto ‘kratko’ i predstaviti člana MASTER2010 žirija Phil Hilborne-a nije nimalo lako obzirom na sve njegove glazbene aktivnosti. Čak je i izbor slika za ovu najavu, a koje nam je Phil poslao, bio ‘problematičan’, stoga smo za ovaj put izabrali sliku svirke sa Steve Vai-om i masterclass-a sa Malte. Ostatak uz skorašnji interview.

Phil je jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih gitarista u Velikoj Britaniji, ‘number one’ studijski i live glazbenik u Londonu. Tijekom proteklih 8 godina redovito nastupa u hit mjuziklu ‘We Will Rock You’ u Londonskom Dominion kazalištu na West Endu (preko 700 nastupa).

Osim nastupa sa svojim bandom, već više od 20 godina nastupa i s bubnjarom Iron Maiden-a Nicko McBrain-om. U studiju ili uživo Phil je odradio i odrađuje TV emisije za BBC, Channel 4 i ITV.

Nabrojiti s kim je sve surađivao nije jednostavno, ali spomenut ćemo neka imena kao što su Narada Michael Walden, Keith Emerson, John Entwhistle, Paul Gilbert, Adrain Legg, Eric Roche, Steve Vai, Uli Jon Roth, Frank Gambale, Vinnie Moore, Glenn Hughes, Martin Taylor, Brian May, Bernie Marsden, Mel Galley, Bruce Dickinson, Mo Foster, članovi Motorhead-a, Iron Maiden-a …

Osim što je svirao na brojnim albumima i pjesmama, stekao je i ugled kao tonac i producent.

Njegov W.M.Studios u Essex-u u punom je pogonu tijekom cijele godine ‘proizvodeći’ od Guitar Technique Magazine CD-a do kompletnih albuma.

Phil je također prva osoba u Velikoj Britaniji koja je počela pisati redovitu kolumnu sa instrukcijama za rock gitariste u ‘Guitarist’ magazinu, a suosnivač je ‘Guitar Techniques’ magazina. Njegovi članci se redovito objavljuju u ‘Guitar World’, ‘Total Guitar’, ‘Guitar’ (Francuska) i ‘Guitarista’ (Španjolska).

Phil radi i prezentacije opreme, u Velikoj Britaniji i Europi, za brojne tvrtke, kao što su Paul Reed Smith, Marshall, Ampeg, Gibson, Sonor, Premier, Koleto, Radio, itd.

Bio je ‘curriculum director’ za ‘Brighton Institute of Modern Music’, a ‘odrađuje’ master class klinike po cijeloj Britaniji i Europi.

Trenutno je glazbeni ravnatelj NYRO National Youth Rock Orchestra, a napisao je i sudjelovao u pisanju brojnih knjiga i tv programa na temu rock gitare uključujući i najprodavaniju zbirku sola za klasičnu gitaru (Solo).

Phil će nam se pridružiti na finalnoj večeri MASTER2010 natjecanja, nadamo se i zasvirati s ‘kućnim’ bandom ‘The Side EffectsIvana Mihaljevića, a postoji velika šansa i za održavanje Philova masterclass-a o čemu ćemo vas pravovremeno izvjestiti.

http://www.philhilborne.com