Mastodon- divovi u Tvornici kulture

mastodon-livepiše: Nera Talan

Osjećaj je bio kao da su mamuti poharali tvornicom dok je ova metal četvorka rasturala stage. Ovaj stoner/sludge metal bend već treći puta dolaze u Hrvatsku, a kako mi se čini po njihovim reakcijama na podivljalu publiku: doći će opet.

Ovdje su bili u sklopu turneje „Once More ‘Round The Sun“, što je ujedno i naziv njihova novog albuma, izdanog u ljeto 2014. Zanimljiva činjenica je da, u ovoj turneji, jedino ovaj koncert u Zagrebu nije bio u sklopu nekakvog festivala.

Što se tiče sinoćnje energične katarze, nisu se morali previše truditi da zagriju publiku. Otvorili su koncert sa najboljom mogućom stvari za otvaranje koncerta, „Tread Lightly“, koja počinje laganom gitarom, ali ubrzo nakon toga se otvaraju vrata pakla uključivanjem ostalih instrumenata i vokala. Ako si već sami niste od sreće iščupali srce, ova pjesma je to napravila za vas. Na koncertu su, naravno, prevladavale pjesme s novog albuma, ali ni starih pjesama nije uopće nedostajalo. Već treća pjesma „Blasteroid“ sa prethodnog albuma „The Hunter“ je obećavala puno, tim više jer je nakon nje slijedio njihov hit i remek-djelo „Oblivion“ sa albuma „Crack The Sky“. Uz ovakvu šaroliku setlistu valja naglasiti kako su sinoć svirali priličan broj pjesama više nego na prethodnim koncertima ove i prošle turneje. Uz već veći broj pjesama nego inače, izašli su i na bis što, kako je gitarist Brent Hinds rekao, nikada u povijesti benda nisu. Ako ste dobili dojam kako je energično i moćno bilo, onda ga pomnožite sa milijun i možda dobijete približnu sliku kako je izgledalo na toj zadnjoj stvari „Blood and Thunder“ sa albuma „Leviathan“. Toliko surove, čiste energije i snage se stvorilo već pri prvom tonu da se čak ni ja mala, sitna i tanašna nisam mogla suzdržati od ulaska u šutku. Publika je urlala iz petnih žila kao jedno, i bio je fantastičan osjećaj biti dio takve publike.

Mastodon su inače poznati po tome kako uživo i nisu posebno dobri vokalno. Laži i obmane. Svatko tko to smatra treba doći i poslušati taj bend uživo. Takvo nešto propustiti zbog par falševa koji se uistinu ne primijete dok ste ispred njih, je zbilja promašaj.

Ne želim stavljat sol na ranu onima koji nisu došli, ali ne znate što ste propustili. Pohvale organizatorima Los Angeles Agency na odlično organiziranom koncertu.