Mateo Resman: Uz Keops je došla samo želja i volja za još većom scenom i nastupima

img_0664
Photo credits: Dario Vukadinović

Krajem listopada na društvenim mrežama vjerne pratitelje i fanove iznenadila je vijest da Tony Šuperina više nije frontman hard rock benda Keops, no Riječani unatoč ovoj prekretnici u svom stvaralaštvu punom parom nastavili su rad na novom materijalu. Keops je time ušao u novu fazu u kojoj će im se kao glavni vokal priključiti Mateo Resman. Iako ga mnogi pamte kao natjecatelja i finalista prve sezone The Voicea, Mateo Resman u duši je ipak žestoki roker. Svojim će se snažnim vokalom, kojeg su mnogi prepoznali još za vrijeme showa, odlično uklopiti u Keops koji iza sebe ima dva studijska albuma i hit „Mjesto kojem vjeruješ“, a dolaskom Matea u bend, Keopsi se okreću nešto žešćem zvuku.

Nakon kratkog uvoda kojim smo čitatelje uveli u priču, predstavi se našim čitateljima. Kojih pet crtica najkraće opisuje Matea Resmana?

Mlad, visok, plav, ambiciozan, pozitivan…haha!

Koji je trenutak u tvom životu odredio tvoj put u svijet glazbe?

Trenutak koji je odredio moj glazbeni put jest jedno jutro u 7. razredu osnovne škole kada sam za rođendan birao između gitare i motora. Naravno, odustao sam od bajkerstva i odlučio da ću biti taj koji će zabavljati bajkere svojom glazbom na motorijadama.

img_0668Kako si skupio hrabrosti predstaviti se kroz show The Voice? Za one koji nisu pratili show, opiši svoje iskustvo ovakvog tipa predstavljanja na sceni.

Za The Voice nije bila potrebna hrabrost, nego želja da se maknem iz garaže i sviram, pjevam, nastupam, radim ono što želim. Tako sam jedan dan ispunio prijavnicu i krenuo bez razmišljanja i opterećivanja u tu priču. The Voice je jedno predivno iskustvo i promocija. Raditi s ljudima koji su na hrvatskoj sceni bila je velika privilegija, a isto tako upoznati sve te mlade ljude koji vole glazbu isto kao ti ne može biti loše.

No, i prije showa, tvoja glazbena karijera se razvijala kroz svirke s bendom.

Prije showa, za vrijeme showa i nakon showa imao sam bend Striptones, s kojim sam izbacio demo album na engleskom jeziku. Taj bend je ujedno bio i razlog prijavljivanja na show. Htio sam promovirati bend, pomaknuti stvari i raditi autorske pjesme.

Sada je vrijeme došlo za novu eru Keopsa uz tebe kao glavnog vokala. Što je spojilo vaše glazbene putanje?

Iza toga stoji jedna prijateljska priča između Brune (gitarist) i mene. Bruno i ja se znamo već nekoliko godina iz glazbenih usluga, on je meni dogovorio nekoliko svirki za moj bivši bend Striptones, a ja njemu uskakao na nastupe za njegovu školu gitare. Kroz razgovore smo dolazili na temu zajedničkih bendova, glazbenika koje slušamo i jednom prilikom mi je rekao kako Tony odlazi iz benda. Nakon toga nije trebalo dugo da i on i ja složimo kockice tko će novi doći u bend Keops.

Postoji li određeni pritisak uz očekivanja koja su postavljena pred tebe?

Pritisak je postojao sve do prvog nastupa. Kada sam vidio da me je publika dobro prihvatila, pritisak je nestao i došla je samo želja i volja za još većom scenom i nastupima.

Vaš prvi zajednički singl ugledao je svjetlo dana. „Tajni znak“ objavljen je na aktualnom albumu „Lice sudbine“ no, koliko saznajemo, to nije jedina pjesma na kojoj si ostavio trag.

Pjesmu “Tajni znak” na albumu je otpjevao bivši pjevač Tony Šuperina i time pred mene stavio jedan zahtjevan posao. Duboko se nadam da sam ulogu odradio kako treba, a live sam izveo i ostatak albuma.

img_0629

Osim novog albuma Keopsa, kojih bi pet glazbenih albuma izdvojio kao prekretnice u tvom glazbenom razvoju?

Hmmm… Mislim da će to biti Avenged Sevenfold – City of Evil i Self Tittled Album, zatim AlterBridge – Fortress i Blackbird te Dream Theater – Six Degrees of Inner Turbulence.

Što Mateo i Keops spremaju za nadolazeću zimu?

Spremamo novi album, spremamo kalendar pun koncerata i spremamo jedan live DVD sa simfonijskim orkestrom, koji će, duboko se nadam, uspjeti.