Matt Shaft – glazbeni talent koji jednako sjaji i na ulici i na pozornici

Posljednje finale uoči velikog superfinala Karlovačko RockOff-a očekuje nas ovaj četvrtak. Preostala četiri finalista još će se jednom boriti za naklonost žirija i pridružit će se već otprije poznatim super finalistima, Dno, Brain Holidays i Harvo Jay, koji će potom ukrstiti svoje gitare u borbi za titulu pobjednika 4. sezone Karlovačko RockOff festivala.

Među posljednjim finalistima svakako se ističe Matt Shaft, zanimljivo zagrebačko kantautorsko ime koje, nakon pjesama na engleskom, konačno započinje s hrvatskom verzijom vlastite pjesmarice. Pravim imenom Matej Magdić, 22-godišnji student Muzičke akademije u Zagrebu čiju glazbu često možemo čuti na zagrebačkim ulicama, otkrio nam je danas riječ više o svom glazbenom putovanju.

Matej Magdić aka Matt Shaft

Iako je sve započelo 2015. godine objavljivanjem tvog prvog singla “Move On”, tvoje ime često se vezuje za pojam „novootkriveni talent“. Radi li se tu o novom singlu na hrvatskom jeziku koji je možda bolje zapažen od strane publike i medija, boljem PR-u (uvjetno rečeno), ili kombinaciji više faktora koji su pomogli da ime Matt Shaft jače zasja na domaćoj kantautorskoj sceni ove godine?

Matej: Pa ponajprije radi se o prvom singlu na hrvatskome jeziku i mislim da je upravo taj “materinji” jezik najviše pomogao da Matt Shaft bude bolje zapažen od strane medija i publike. PR sam odlučio sam raditi i na kraju je to prošlo vrlo produktivno jer sam se baš potrudio. Singl je ljetos bio u vrhu gotovo svih radijskih top ljestivica u državi. Kad se to sve zbroji, moraš lagano napredovati. 🙂

Između prvog i posljednjeg singla objavio si još tri pjesme – “My Love”, “Worry” te najhvaljeniju “Say”. Gdje se dogodio taj preokret da si se ipak odlučio stvarati na hrvatskom jeziku?

Matej: Pa većinu stvari koje napišem bude na engleskom jeziku. Imao sam par stvari na hrvatskome jeziku i jedan dan smo imali probu na kojoj sam im pokazao tu novu stvar. Svi su se složili da bi to trebala biti pjesma koju ćemo sljedeću objaviti, i tako je i bilo. Doslovno ono: “ajmo jednu na hrvatskom izbacit!”. I tako je sve počelo…

Pjesma “Budi radostan” je singl prepoznatljivog i jednostavnog stila, pjevnih melodija te je vrlo brzo ušla u top 40 najemitiranijih singlova prema statistici Playkontrola. Da li je ovakav uspjeh dodatno afirmirao tvoju želju za stvaranjem na hrvatskom jeziku i možemo li očekivati da ćeš uz neki novi singl uskoro predstaviti i cjelovito studijsko izdanje?

Matej: Pa idući singl bi trebao također biti na hrvatskom jeziku. Pošto se to sve pokrenulo, odlučili smo nastaviti u duhu materinjeg jezika. Što se tiče albuma, nije mi ništa hitno. Znate kako danas ide glazbena industrija, singl po singl.

Iako si visokoškolovani glazbenik, malo tko zna da si svoju karijeru započeo upravo uličnim sviranjem violine te obradama poznatih i manje poznatih pjesama na tebi svojstven način koje su zasjale na YouTube kanalu. Djeluje pomalo zastrašujuće da nove nade za bolje dane glazbene kulture u Hrvatskoj, pored iznimno talentiranih amaterskih glazbenika, i oni glazbeno obrazovani moraju pronalaziti svoj put na ulici. Zar školovanje ne otvara vrata budućnosti, ne pruža nikakve mogućnosti napredovanja?

Matej: Što se tiče mog školovanja na Muzičkoj akademiji, to je sasvim nekakva druga glazbena priča. To je više studij klasične glazbe koju te priprema za rad u školi. Opće je poznato da nam je glazbena kutura na malo nižem rangu, ali to me ne obeshrabruje. Ako misliš da će se netko drugi boriti za tebe u glazbenom svijetu, onda bolje odmah odustani. Tako moja ekipa i ja većinom sve sami radimo. Od traženja mjesta za dobru svirku, objave singlova, njihove promocije do snimanja spotova.

Smatraš li da glazba bolje (ili iskrenije) živi na ulici, među ljudima, ili na pozornici?

Matej: Teško pitanje. Ovisno o situaciji. Što se mene i moje glazbe tiče, zapaženiji su moji ulični nastupi jer je ljudima to neobičnije i zanimljivije. Violina tu igra jako veliku ulogu.

Osobno ćeš se ovaj četvrtak predstaviti na pozornici ovogodišnjeg izdanja Karlovačko RockOff festivala. Karlovačko RockOff festival smatra se jednim od glazbenih festivala koji svojim programom daje glazbenicima mogućnost da se prezentiraju na najbolji mogući način kao i dodatnu afirmaciju kroz koncerte, medije te radijski i televizijski eter. Koja su tvoja očekivanja od ovog nastupa i na koji način gledaš na mogućnost profiliranja glazbenika kroz nastupe na festivalima?

Matej: Samom prijavom na Karlovačko RockOff dobio sam bolju medijsku promociju. Ekipa koja stoji iza festivala je odlična i vrlo marljiva. Festivali su super stvar za manje poznate bendove sa željom za probijanjem na scenu. Ja sam već svirao na Imagine Festu i INmusicu i na svakom sam upoznao hrpu novih ljudi gdje smo si međusobno prezentirali našu glazbu i općenito pomogli u daljnjem radu.

Što možemo očekivati od Matt Shafta nakon ovog festivala?

Matej: Napredak kako u sviračkom tako i pjevačkom smislu (posebice na moj engleski izgovor koji nije bajan). Novi singlovi i novi spotovi na još većoj razini nego do sada. Nadamo se još hrpi festivala i svirki.

Kako bismo mi i naši čitatelji bolje upoznali glazbenike koji nastupaju Karlovačko RockOff-u, nedavno smo pokrenuli izazovnu rubriku RAZOTKRIVANJE pa nam dozvoliš da s nekoliko brzopoteznih pitanja iz tebe izvučemo i ono najsjajnije i ono najmračnije:

 • Prvi glazbeni broj/album u koji si zaista uronio bio je…
  Matej: 
  American Idiot od Green daya. Oh, tako lijepa vremena 😀
 • Prvi glazbeni uzori (pa i oni na koje bi najradije zaboravio) bili su…
  Matej: 
  Billie Joe Armstrong, Mick Jagger, John Fogerty, Chris Martin…
 • Da su te uskratili za glazbenu karijeru, tvoj drugi izbor bio bi…
  Matej: 
  Broker i nekakva zalagaonica, haha
 • Tri pjesme (tvoje ili tuđe) za koje smatraš da bi ih svatko trebao poslušati…Matej: Teško mi je to reći. Ima hrpa stvari koje volim i trenutno nemam top 3 stvari. Slušajte što više možete.
 • Najzanimljivija glazbena uspomena koju čuvam doma je…
  Matej: 
  Ugrožena vrsta – prvi bend u srednjoj školi u kojem sam svirao bubnjeve, hehe.
 • Najbolja knjiga o glazbi koju si pročitao je…
  Matej: 
  Ne znam točno ime knjige. Uglavnom priča o uspjehu The Beatlesa.
 • Posljednji album koji si kupio/downloadao je…
  Matej: 
  Blurryface od 21 pilotsa.
 • Da možeš birati s kim bi nastupio na svjetskoj pozornici i koju biste pjesmu zajedno odsvirali to bi bio/bila…
  Matej: 
  Ed Sheeran ili Coldplay. Bilo koja s njihovih zadnjih albuma.
 • Tri filma koja bi preporučio nekome da ih pogleda kako bi te bolje razumjeli na osobnoj razini su…
  Matej: 
  Nekakav klasik u stilu Forrest Gumpa, sve od Tarantina, LOTR, i za kraj se zasladite s Americkom pitom.
 • David Bowie je napisao stih „News had just come over, we had five years left…“. U tih pet godina pokušao bi ugurati…
  Matej: 
  Što više svirki (tako i uličnih), što više singlova, što više glazbe općenito.
 • Najintimnija stvar koju si otkrio kroz pjesmu je…
  Matej: 
  Paaa, tu svoju emotivnu stranu koja neka zna prevladati.

Hvala što si nam dozvolio zaviriti u svoj svijet.

(Emanuela Tomino/Mixer.hr)