Međunardni etno festival Metno i ovoga ljeta u Makarskoj

Etno festival u Makarskoj uz naše Cinkuše ugostit će i međunarodnu atrakciju Barcelona Gipsy Balkan Orchestra

Međunardni etno festival Metno i ovoga ljeta održat će se u Makarskoj 21. i 22. lipnja, a kao i u dvije protekle godine odvijat će se na dvjema lokacijama – spomeniku na Glavici i u dvorani Arte.

Već tradicionalno Metno će 21. lipnja u 21.30 sati na spomeniku na Glavici otvoriti domaćini VS Tempet, a njihov nastup bit će uvertira u koncert Cinkuša koje ne treba posebno predstavljati. Riječ je o dobitnicima Porina 2010. i 2018. godine za najbolje albume etno glazbe „Špiritus Sanctus“ i „Krava na orehu“’.

U subotu, 22. lipnja Metno započinje radionicom u dvorani Arte u 15 sati pod nazivom „Zapjevajmo jaranice moja“ koju će voditi eminentni profesor, etnomuzikolog dr. sc. Joško Ćaleta sa svojim suradnicama i članicama ansambla „Harmonija disonance“. Radionica tradicijske vokalne glazbe fokusirat će se na vokalne glazbene tradicije dinarskog i jadranskog etnografskog areala koje se isprepleću upravo na makarskom području.

Istog dana u 21:30 sati na spomeniku na Glavici nastupit će Harmonija disonance ansambl koji je izrastao iz istoimenog projekta začetog u listopadu 2016. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Nakon njihova nastupa festival će zatvoriti Barcelona Gipsy Balkan Orchestra (BGBO), međunarodni ansambl s interpretacijama tradicionalne muzike Balkana, Bliskog Istoka i Mediterana koji svoju balkansku turneju započinju u Makarskoj. BGKO je mješavina različitih umjetničkih utjecaja svojih članova obogaćenih i oblikovanih vibrantnom muzičkom scenom Barcelone; od tradicionalnih pjesama Katalonije, Grčke, Rusije, Italije i Bliskog Istoka.

Kao i svake godine, obje večeri za video ugođaj pobrinut će se VJ Linx, nagrađivana multimedijalna umjetnica iz Makarske.

Cijene ulaznica su 30 kuna za svaku večer.