Metal gitaristi odabrali najbolji riff svih vremena

(Naslovna fotografija: Tony Iommi / Getty images)

Najnovije izdanje glazbenog časopisa Metal Hammer posvećeno je najboljim rock i metal gitaristima, a tom prilikom priupitali su neke od najpoznatijih metal gitarista koji su njihovi najdraži riffovi.

Među 50 ponuđenih pjesama najboljim riffom svih vremena uvjerljivo je proglašen Tony Iommijev riff iz Black Sabbathovog klasika “Symptom Of The Universe”.

Njegovo veličanstvo Riff iz pjesme “Symptom Of The Universe” Tommy Iommi snimio je 1975. za Black Sabbathov album “Sabotage”.

“Ta pjesma postavila je elemente koji još uvijek odjekuju heavy metal svijetom” – navode na loudersound.com“Dlanom prigušene početne note koje proizlaze iz tih tankih sjajnih žica osigurale su da Tony Iommi u glazbenom svijetu bude zapamćen kao riff mašina!”

Gitaristička ikona, Tony Iommi (ne)skromno kaže kako u davnoj 1975. godini nije bilo konkurencije te da se po pitanju riffova natjecao jedino sam sa sobom te objašnjava:

“Uvijek sam pokušavao doći do sve inventivnijih ideja – različitim ugađanjima gitare ili drugačijim pojačalima, igranjem s onim što gitare uistinu jesu.”

O konkurenciji također dodaje: “Konstantno sam nastojao unaprijediti i promijeniti svoje sviranje. Nisam baš puno slušao druge gitariste, jednostavno iz razloga kako ne bih slučajno počeo svirati tuđi riff.”

O Black Sabbathu, bivši frontmen i pjevač pjesme s najboljim riffom, Ozzy Osbourne kaže: ”Jako sam ponosan na tu glazbu”. Nedavno je odlučio prestati s live nastupima, ali se i požalio kako mu žena prodaje Ferrarije.

Ozzy ne zna koliko ima godina, a Sharon prodaje njegove Ferrarije