Mike Stern: Big Neighbourhood (2009)

Mike Stern: Big Neighbourhood
Concord/Heads Up International (2009)


CoverVjerojatno najzaposleniji jazz-fusion gitarist današnjice, izdao je novi album, ponavljajući uspješnu formulu ugošćavanja poznatih jazz i world music glazbenika.  Ovaj put, popis gostiju je veći nego ikada, kako brojčano, tako i žanrovski.  Kako se za vrijeme snimanja ovog albuma htjelo dobiti što više žive i spontane svirke, što i priliči tradicionalnoj jazz maniri, album je sniman na više lokacija, uglavnom zbog nemogućnosti usklađivanja rasporeda, što je omogućilo Sternu i njegovom osnovnom bendu skupljanje poprilične količine nagradnih milja na proputovanju po Americi.

Album otvara hendrixovski inspirirana naslovna skladba u duetu sa Steve Vaiom, koji će se kasnije također svojom virtuoznošću pridružiti u world music skladbi Morrocan Roll. U početku stidljivo izmjenjuju solističke i prateće uloge da bi na kraju uletili u finalni duel, za koji je Stern, prema vlastitim riječima, dobio inspiraciju gledajući Steve Vaia u filmu Crossroads.

Suradnja s drugim poznatim gostujućim gitaristom na albumu, Eric Johnsonom, slijedi u vrlo ugodnoj blues skladbi 6th street, gdje se također izmjenjuju gitarističke dionice, ali  koje ni za jedan tren ne skrivaju vlasnika.

Kao što je već postalo uobičajeno u zadnjih nekoliko albuma, poslovično, treća skladba na albumu rezervirana je za vruće afričke ritmove uz nezamjenjiv vokal i bas Richarda Bone.

Sljedećih nekoliko pjesma ugošćuje mladu jazz zvijezdu, Esperanzu Spalding, koja se osim basom pojavljuje i kao vokalist.  Iz ovog seta vrijedi izdvojiti skladbu Bird Blue, koja svojom melankoličnošću, vjerojatno ne slučajno, asocira na mračnu baladu What Might Have Been s albuma Voices (i njenu nezaboravnu instrumentalnu izvedbu na opatijskom koncertu 2005.)

Nakon još jedne uspješne balade, Long Time Gone, album se okreće bržim, funk ritmovima gdje ne malu ulogu ima trenutno najpoznatiji svjetski B3 trio, Medeski Martin & Wood.

Album zatvara tradicionalna jazz skladba, Hope You Don’t Mind, u kojoj gostuje Sternov stari suradnik Randy Brecker.

Samim nazivom albuma, Veliko susjedstvo, Stern želi pokazati, što je danas vrlo popularna teza,  da glazbeni stilovi ne poznaju granice, i u tome uspijeva, za razliku od mnogih drugih, na vrlo ležeran način.  Iako albumom dominira karakterističan zvuk Sternove gitare, kao i uvijek do sada,  pokazuje izrazitu fleksibilnost, karakterističnu za velike umjetnike, koja dopušta gostima da preuzmu centar pozornice.

Ovaj album nastavlja Sternovu fuziju jazz-a sa world musicom koji je prije nekoliko godina započeo prizivanjem zvukova i ritmova južnijih kontinenata na albumima Voices i These Times. No ovaj put, horizont je uvelike proširen te obuhvaća sve od blisko istočne sitre do heavy metala sa američke zapadne obale.

Big Neighborhood
6th Street
Reach

Song For Pepper
Coupe de Ville
Bird Blue
Moroccan Roll
Long Time Gone
Check One
That’s All It Is
Hope You Don’t Mind
Mike Stern (gitara)
Bob Franceschini, (saksofon)

Bob Malach (saksofon)
Randy Brecker (truba)
Jim Beard (klavir)
John Medeski (orgulje)
Steve Vai (gitara,sitra)
Eric Johnson (gitara)
Esperanza Spalding (bas, vocal)
Richard Bona (bas, vokal)
Chris Wood (bas)
Lincoln Goines (bas)
Chris Minh Doky (bas)
Dave Weckl (bubnjevi)
Terri Lyne Carrington (bubnjevi)
Cindy Blackman (bubnjevi)
Lionel Cordew (bubnjevi)
Billy Martin (bubnjevi)