Mister Morgen – nova knjiga stripova Igora Hofbauera u prodaji

hof-01U izdanju Udruženja za razvoj kulture “URK” i kluba Močvara te izdavačke kuće UPI2M BOOKS, na hrvatskom se tržištu nedavno pojavila knjiga stripova “Mister Morgen” zagrebačkog autora Igora Hofbauera. “Mister Morgen” je originalno objavljen početkom travnja 2016. u izdanju renomirane francuske izdavačke kuće L’Association, dok se početkom 2017. očekuje i objavljivanje knjige za američko tržište, u izdanju izdavačke kuće Conundrum Press.

Igor Hofbauer i njegov rad poznati su svima koji su tijekom posljednjih dvadesetak godina imali dodira s ovdašnjom glazbenom scenom. Strip-crtač i ilustrator, širokoj je publici najpoznatiji po brojnim plakatima i programskim knjižicama koje je ilustrirao za klub Močvara. Pored toga, Igor je ilustrirao brojne omote i plakate, kako za domaće Pips, Chips & Videoclips, TBF i druge, tako i za strane bendove poput Blurt, Metz, Figli Di Madre Ignota te Jon Spencerove Heavy Trash… Posebno je zanimljivo da omot novog albuma poznatog kanadskog benda Billy Talent – “Afraid of Heights”, koga krajem lipnja na tržište izbacuje Warner Music, potpisuje upravo Hofbauer.

Uz mnogobrojne izložbe širom svijeta, Igorovi su radovi svoje mjesto našli u “bibliji” rock plakata – knjizi Art of Modern Rock: The Poster Explosion Paul Grushkina i Dennisa Kinga, a stripovi su mu objavljivani u mnogobrojnim europskim i svjetskim časopisima i publikacijama. Autor je i brojnih grafičkih rješenja za naslovnice knjiga te ilustracija za časopise i novinska izdanja, među kojima treba istaknuti recentnu suradnju s francuskim dnevnikom Le Monde. Ukratko, Igor Hofbauer je jedan od najautentičnijih i najplodonosnihih hrvatskih ilustratora posljednjeg desetljeća.

Mister Morgen je kompilacija trinaest priča koje su nastajale u razdoblju od deset godina. Taj niz priča u početku nije bio povezan te se tek s vremenom pokazalo da ih, osim mračne atmosfere, povezuje ambijent bezličnih predgrađa. Kao inspiracija za strip poslužile su crtice iz Igorovog života u Novom Zagrebu, Novom Beogradu i ljubljanskoj Šiški. U pričama se isprepliću sudbine raznih likova uronjenih u gradske okoliše, a naslov stripa, Mister Morgen, inspiriran je poznatim evergreenom Ive Robića s kraja 1950-ih. Naslov je odabran radi snažnog kontrasta osjećaja optimizma i bezbrižnosti koje je ta pjesma pobuđivala nekad, i današnjeg prevladavajućeg osjećaja beznađa.

tumblr_o46o1lBIQu1rjr6cso1_1280Naziv stripa: Mister Morgen
Autor: Igor Hofbauer
Izdavači: Udruženje za razvoj kulture “URK”/klub Močvara i UPI2M BOOKS
Tehnički podaci: Meki uvez, 240 stranica, kolor
Tisak: Kerchoffset Zagreb d.o.o.
Naklada: 400
Cijena: 120 KN
MISTER MORGEN U PRODAJI

Knjiga se može nabaviti u klubu Močvara za vrijeme svakog programa, kao i na sljedećim lokacijama:

ZAGREB:

Školska knjiga – Trg Josipa bana Jelačića 14
Školska knjiga – Bogovićeva 1a
Školska knjiga – Masarykova 28
Školska knjiga – Ilica 250
Školska knjiga – Kvaternikov trg 12
Školska knjiga – Ivana Lučića 3 (Filozofski fakultet)
Vuković & Runjić – Teslina 16
VBZ – Branimirova 29 (Branimir centar)
Dominović – Hrvatske bratske zajednice 4 (zgrada NSK)
Superknjižara – Rooseveltov trg 4

ZAPREŠIĆ:

Školska knjiga – Trg mladosti 1