Mjuzikl „Aida“ Eltona Johna ponovo u Komediji

Nakon velikog uspjeha mjuzikla “Aida”, u “Komediji” premijerno izvedenog u lipnju 2005., te nakon višegodišnje stanke, djelo Eltona Johna i Tima Ricea vraća se na daske zagrebačkog Kazališta Komedija.

Svaka priča je ljubavna priča”, tako glasi prijevod naslova uvodne pjesme koju pjeva egipatska princeza Amneris u muzeju, nakon što njezin kip oživi. Amneris pjeva gledajući muškarca i ženu koji se, obilazeći izložbu u muzeju, zagledaju jedno u drugo. Njezina pjesma uvodi u fascinantni svijet ljubavi i žudnje, hrabrosti i izdaje, u davno prošla vremena…

Priča je klasična, koristio ju je već i Giuseppe Verdi u svojoj operi. Aida je nubijska princeza koju je zarobio egipatski vojskovođa Radames. Njegov interes za tamnoputu djevojku spašava Aidu od sigurne smrti u rudnicima. Umjesto toga, Radames je šalje da bude sluškinja njegovoj zaručnici, egipatskoj princezi Amneris. Aida je uspjela sakriti svoje visoko podrijetlo, a vremenom se između nje i Amneris razvija toplo prijateljstvo. S druge strane, Radames u Aidi prepoznaje dostojanstvo koje bi i sam želio posjedovati te se zaljubi u nju, a ona mu uzvraća osjećaje…

Mjuzikl „Aida“ na Broadwayju je premijerno je izveden 23. ožujka 2000. Predstava je doživjela 1852 izvedbe (ne uključujući 30 pretpremijernih). Nagrađena je s četiri nagrade Tony: za najbolju glumicu (Heather Headley), najbolju glazbenu partituru (Elton John i Tim Rice), scenski dizajn (Bob Crowley) i dizajn svjetla (Natasha Katz). Heather Headley nagrađena je i nagradom Drama Desk za 2000. godinu.

„Aidu“ u Komediji glume i pjevaju Renata Sabljak, Đani Stipaničev i Vanda Winter u glavnim ulogama Aide, Radamesa i Amneris, te Ervin Baučić kao Zoser, Igor Barberić i Fabijan Pavao Medvešek kao Mereb, Ljubo Zečević u ulozi Amonasra, Nedim Prohić kao Faraon te Željka Veverec i Mateja Majerle u ulozi Nehebke. Sudjeluju zbor, balet i orkestar Kazališta Komedija.

Autorski tim je isti kao i 2005.: dirigent Dinko Appelt, redateljica Dora Ruždjak Podolski, scenograf Ivo Knezović, kostimografkinja Mirjana Zagorec, te koreograf Igor Barberić.

Prva obnovljena izvedba je u petak, 2. veljače, u 19.30 h, a sljedeće su 3., 5., 14. i 15. veljače. Ulaznice stoje 80-120 kn.