Mladi glazbenici “flash mob” projektom u Zračnoj luci Zagreb oduševili putnike iz cijelog svijeta

Više od 80 mladih glazbenika iz Zagreba i Istre pripremilo je flash mob na Zračnoj luci Zagreb

Na Svjetski dan glazbe (Fête de la Musique), koji se u više od 100 zemalja svijeta obilježava 21. lipnja s ciljem slavlja i popularizacije glazbene kulture, brojni gradovi postaju pozornice za glazbenike amatere i profesionalce koji podsjećaju na važnost glazbe u svakodnevnom životu.

Zračna luka Franjo Tuđman pridružila se obilježavanju Svjetskog dana glazbe i ugostila više od 80 djece i mladih iz udruge “SO DO – El Sistema Hrvatska” okupljenih u simfonijski orkestar, koji su nenajavljenom, iznenadnom izvedbom Završnog kola iz opere “Ero s onoga svijeta”, skladatelja Jakova Gotovca i pod redateljskom palicom Krešimira Dolenčića, Hrvoja Korbara i Marte Tutuš te dirigentskom palicom maestra Ante Sladoljeva oduševili brojne putnike. Orkestar je pratio Dječji zbor Centra za kulturu i informacije Maksimir, a scenski nastup upotpunile su i Zagrebačke mažoretkinje.

 

Nakon izvedenog flash moba s režiserima Martom Tutiš, Hrvojem Korbarom i Krešom Dolenčićem orkestar je pozvan da održi koncert na najvećem festivalu klasične glazbe u hrvatskoj – Zagreb Classicu.

Zainteresirani ovim sjajnim projektom, odlučili smo saznati nešto više:

Što je SO DO?

Udruga “Sustav Orkestara Djece i Omladine” – SO DO osnovana je s ciljem provođenja društveno razvojnog glazbenog programa educiranja djece i mladih ljudi putem orkestralnog muziciranja, prema filozofiji, metodologiji, načelima i modelu “El Sistema”. Osnova filozofije “El Sistema” je, potaknuti intelektualni, društveni, moralni, duhovni i emocionalni razvoj.

Udruga aktivno djeluje već 5 godina s dva centra, jednim u Zagrebu, a drugim u Istri. Naše koncertne sezone sastoje se od mnoštva koncerata, putovanja i ljetnih turneja. Orkestar djeluje na temelju volonterskog rada mladih i profesionalnih glazbenika, a sastoji se od oko 80ak mladih koji se svaki vikend okupljaju u Centru za kulturu i informacije Maksimir te na više lokacija u Istri te uvježbavaju program i dijele svoje ideje i vještine.

Tradicionalno 21. lipnja obilježavamo svjetski dan glazbe. Ove godine smo to učinili na poseban način. Preko 80ak mladih glazbenika iz Zagreba i Istre pripremilo je flash mob na Zračnoj luci Zagreb. Izveli su “Završno kolo” iz hrvatske opere Ero s onoga svijeta te oduševili 200-ak slučajnih prolaznika zračne luke.

Samu udrugu uvodno nam je predstavila Sanja Akrap Luque, a više o Flash mob projektu kojim su oduševili putnike na zagrebačkom aerodromu te privukli mnoštvo YouTube pregleda, otkrio je direktor udruge SO-DO, Krešimir Lipovčić:

Obzirom da ove godine obilježavamo pet godina SO DO-a, bila mi je želja da ostvarimo ideju staru nekoliko godina i napokon snimimo Flash mob. Iako sam bio svjestan da je realizacija snimanja Flash moba skupa, složena i puna izazova, bio sam siguran sam da smo svi dovoljno kreativni i snalažljivi te da je možemo ostvariti.

Početkom svibnja svoju namjeru prezentirao sam širem krugu aktivnih članova Udruge i orkestra koji su podržali ideju pa smo krenuli na posao. Nakon intenzivnog razmišljanja gdje snimiti flash mob odlučili smo se za prekrasan prostor Zračne luke Franjo Tuđman. Ubrzo smo shvatili da je Zračna luka top izbor, a kako tamo radi moj prijatelj Željko Pivalica povezao nas je sa savjetnicom Uprave gospođom Lidiom Capković Martinek. Gđa Capković je nakon našeg predstavljanja prihvatila ideju za suradnju te je prezentirala Upravi Zračne luke koja je prepoznala je naše temeljne vrijednosti usmjerene na društveni razvoj djece i mladih glazbom.

Više se nije moglo nazad jer smo dobili priliku prenijeti glas o našem zajedništvu i ljubavi prema glazbi u sve dijelove svijeta. Brzo smo se sve dogovorili, Klara je odabrala skladbu – Završno kolo iz opere Ero s onoga svijeta. Ricardo je pozvao redatelje Martu Tutiš, Hrvoja Korbara i Krešu Dolenčića koji su se odmah odazvali i režirali spot.Zračna luka je osigurala snimateljsku ekipu, pozvala Zagrebačke mažoretkinje, a naš partner Centar za kulturu i informacije osigurao je tonca i Dječji zbor CKIM-a.

Sve se dogodilo 20.06. ususret Svjetskom danu glazbe. Iako smo imali malo vremena za zahtjevne pripreme okupili smo preko 120 djece i mladih iz SO DO centara Istre i Zagreba, dječjeg zbora CKIM-a i Zagrebačkih mažoretkinja te oko 200 tinjak roditelja, baka i djedova, volontera koji su svojim mobitelima prema uputama režisera snimali reakcije putnika – slučajne publike koja je čekala svoj let za različite destinacije diljem svijeta.

Nakon snimanja odlučili smo se na dvije verzije spota – kraću koju je prezentirala Zračna luka odmah nakon snimanja i dužu koju su još danima i noćima montirali naši dečki Jelenko i Vjeko. Dobili smo odličan proizvod.

Saznali smo i kako je bilo sudjelovati i svirati u sklopu projekta, a svoje iskustvo prepričala nam je Klara Ćavar, volonterka udruge, inače studentica muzičke akademije u Zagrebu:

U SO- DO-u sam od samog početka i mogu reći da je ovo bio najkompleksniji, ali i najzabavniji projekt do sada. Samom flash mobu prethodila je radionica od nekoliko dana gdje smo uvježbavali skladbu koju smo potom snimili. Samo audio snimanje je jedno ogromno iskustvo za tako mlade glazbenike koje im se rijetko pruža. Zatim smo uvježbavali izlaske i cijeli flash mob, te se sve završilo dvodnevnim snimanjem na aerodromu. Zaista naporan projekt, ali klinci su to shvatili kao priliku da se svi druže s obzirom da su sudjelovali i centar iz Istre i Zagreba, a oni su sad već dugogodišnji prijatelji. Presretni smo i preponosni na realizaciju ovakvog projekta i drago mi je što kao studentica glazbe imam prilike sudjelovati u kreiranju i izvedbi ovakvog projekta jer energija i veselje koje vlada nakon izvedbe je predivno!

Udruga SO DO – El Sistema Hrvatska posebno zahvaljuje redateljima: Marti Tutiš, Hrvoju Korbaru i Kreši Dolenčiću koji su od srca, nesebično dali sve od sebe: “Režirali ste spektakularni glazbeno-scenski nastup i upriličili nam jedinstveni doživljaj. Otvorili ste nam nova vrata i uveli nas u čudesni svijet scenske umjetnosti.” – poručuju iz udruge te zaključno dodaju:

“Naša djeca su uz puno entuzijazma i ljubavi pokazali zajedništvo i naučila nas kako da budemo bolji ljudi.”

Sve zahvale posebno su navedene u opisu videa gdje udruga zahvaljuje svima koji su svojim angažmanom, rame uz rame s djecom, dali doprinos i podršku ovom projektu.

(Dea Č.)