Mlijeko i med – Književni fenomen koji je oduševio svijet

Mnogi će reći kako se poezija danas više ne čita te da se radi o književnom pravcu koji se potpuno izgubio. Ipak, ti “mnogi” su se gadno prevarili otkad je na scenu došla Rupi Kaur, mlada Kanađanka koja u najjednostavnijoj pisanoj formi svoje emocije prelijeva na papir.

Na policama domaćih knjižara prije nekoliko dana pojavila se knjiga “Mlijeko i med” koja već nekoliko godina ruši sve tabue te se godinu dana zadržala na top-listi The New York Timesa.

Kako je sama autorica na kraju knjige napisala, “Mlijeko i med” je zbirka pjesama o ljubavi, gubitku, traumi, zlostavljanju, zacjeljenju i ženstvenosti. Podijeljena je na četiri cjeline, svaka cjelina ima svoju svrhu, bavi se drugom vrstom boli, liječi druge rane. “Mlijeko i med” vodi čitatelje na putovanje najgorčim dijelovima života i u njima pronalazi nešto slatko. Jer šećer se može pronaći posvuda ako ste ga spremni potražiti.

Rupi Kaur je u početku svog stvaralaštva stihove objavljivala na Facebooku i vlastitoj internetskoj stranici, a put do svjetske popularnosti najviše može zahvaliti Instagramu, gdje je tijekom godina dobila hrpetinu sljedbenika. Njezina poezija postala je pravi pokret, a ove godine Kaur je objavila u drugu zbirku poezije.

Kako je sama spisateljica nekoliko puta istaknula, pisanje joj je način liječenja. Prate je i čitaju žene svih dobi, a većina njih se s Kaurinim stihovima i same identificiraju. Jednostavnost i hrabrost njezinih stihova prepoznata je odavno, a unatoč činjenici da su kritičari podijeljenih mišljenja o njezinom načinu pisanja, nitko joj ne može osporiti da je napravila pravi preokret u književnosti koji je tek na početku.