Mrle (Let 3): “Isključivanje je bitna stavka kako bi se oslobodilo um za nove ideje”

Ovu subotu, 30. rujna u prostoru riječkog Exportdrva održava se ujedinjeno izdanje festivala Hartera i Karlovačko RockOff-a s najvećim imenima domaće rock scene, te nizom sjajnih glazbenika i glazbenica nove generacije. Karlovačko RockOff platforma ima za cilj čim jaču promociju upravo tih novijih ili posve novih imena na domaćem glazbenom nebu, te se ovim spajanjem festivala i Hartera odlučila priključiti tom cilju. Najrokerskiji hrvatski grad ugostit će tako prvu finalnu večer Karlovačko RockOff festivala, koji potom putuje u Split, te se posljednje dvije večeri održava u Zagrebu. Publika će u Rijeci uživati u nastupima kultnih domaćina, grupe Let 3, Gorana Bareta i Majki te Kojota, uz predstavljanje Karlovačko RockOff finalista – Dno., Mirna, The Miceks, Scarlet Notes i Manntra.

Program počinje točno u 20h furioznim nastupom Leta 3 koji će u tom prvom setu svirati isključivo prva dva albuma “Two dogs fuckin’” i “El Desperado”, po mnogima i njihova dva ponajbolja dugosvirajuća ostvarenja. O kultnim pjesmama grupe Let 3, novim projektima i vlastitim kreativnim stremljenjima otkrio nam je više idejni vođa ove ekspresivno najslobodnije grupe u regiji, Damir Martinović Mrle.

Let 3

Provokacija je uvijek bila glavna etiketa koja se prikači na ime Let 3. Ne mislim da je provokacija loša i osobno ju više vezujem uz umjetnost, no imam dojam da vas provokacija izuzetno privlači. U današnje vrijeme kad se politička i društvena situacija čini bizarnijom od bilo kojeg vašeg pothvata na pozornici, osjećate li potrebu za još glasnijom provokacijom ili upravo suprotno?

Mrle: Provokacija je lijepa slika žene, orošene crvena ruža, znojni konj u trku, jastreb u lovu na janje, lijepi mrtvi svećenik, Tutankamon, atomska bomba, kruh i voda, Hvaliriba Petar, munja iz vedra neba, cendrave pičke i sve živo vidljivo i mrtvo nevidljivo što nas okružuje u oba smjera. Ponekad uz dlaku, dok se ježiš, a nekad sve do krvi. Zato sve to uopće nije bitno… Važno je slijediti svoje osjećaje i ne biti rob emocija. Emocije su obmanjujuće, neistinite, prolazne i vrlo opasne.

Tuvalu, Motovun Film Festival

U ovakvim hermetičkim stremljenjima naše zemlje, jaka je potreba da se čovjek ima priliku izraziti. Red glazbe, red filma, red kazališta, samo su neki od elemenata tvog bogatog stvaralačkog trenutka…

Mrle: Odlučio sam se isključiti od tema: “bijedna govna naše zemlje”. Isključivanje je bitna stavka, kako bih sebi oslobodio dio uma. U takvom stanju nove slobode naviru ideje i duhovne potrebe, oslobađa se skrivena energija i želja za nove poduhvate. Zajedničkim autorskim stvaralaštvom sa Ivankom Mazurkijević u projektu Mr.Lee & IvaneSky potpisujemo svu glazbu za kazalište i film. U ovom trenu paralelno radimo dvije kazališne predstave u Z.K.M.-u; “Alisa u zemlji čudesa” u režiji Renate Carole Gatice i u Novoj Gorici (Slo.) “Galeb” (Čehov) u režiji Paola Magellija.

Nedavno smo na festivalu u Motovunu izvodili glazbu ispod nijemog filma: “Tuvallu” redatelja Veit Helmer-a u produkciji engleskog Live Cinema, koja ima običaj da svake godine izabere 3 europske zemlje u kojima glazbenici izvode “Live sountrack” ispod projekcije nijemog filma. Ove godine su u konkurenciji bile Poljska, Island i Hrvatska. “Tuvalu” nije u potpunosti nijem; mi smo mu ugasili zvuk i dali mu jednu potpuno novu viziju. Interesantno je kako film dobije drugačiju percepciju. Nakon Motovuna dobili smo poziv za englesku premjeru u gradu Hull, 09. 11. 2017.

Ovog ljeta smo na otoku Silbi započeli sa znanstveno umjetnički projektom “Sailor “.

Ideja je napraviti uređaj ZVUČNI KARBURATOR, koji miješa zvuk i more te na taj način pomoću zvučnika koji se nalazi u moru i ispumpava morsku vodu, raspršuje je u sitne kapljice, isušuje vodu, ostaje sol, te na zvučnom valu oblikuje skulpturu. Zvuk koji stvara novi oblik je svakodnevna gradska vreva iz koje izvlačimo jako niske frekvencije koje onda napuhuju “balon” od soli iz morske vode. Oko tog zvuka tada nastaje glazba, Ivanka pjeva, ja sviram sve osim basa, jer je bas sam grad Rijeka.

Foto: Romano Grozić

Za predstavu Senke Bulić ”Živjet ćemo bolje”, izvedene u Zagrebačkom kazalištu mladih, upustio si se i u izradu još jednog posebnog instrumenta, odnosno instalacije. Kako je došlo do tog kreativnog momenta?

Mrle: Instrument se sastoji od dvije 25 litarske boce za vodu povezane sa 7 metarskom oprugom. Na prvu bocu je instalirana bas žica, svira se sa gudalom i funkcionira kao malo violončelo; zvuk se prenosi preko opruge do sljedeće boce u kojoj je mikrofon i sve to onda ulazi u moj komputer iz kojega dodatno manipuliram zvukom. Takvih instrumenata je bilo 6 i u predstavi ih je sviralo šest glumaca. Sličnu stvar sam napravio za Motovun Film Festival, s tom razlikom što je instrumente svirala publika, dok ih je uz projekciju filma pratio cijeli band.

Rad na filmu i kazalištu inspirirao te i za najnoviji singl ”Karmen” koji je prvi put uživo izveden na Antivalentinovu 2 u Domu sportova. Najavljuje li Karmen novi materijal, novi album Leta 3?

Mrle: „Karmen“ najavljuje svašta novo, jednu novu eru koju mi je teško u potpunosti opisati. Ne znam da li donosi nešto pozitivno, no siguran sam da se radi o puno strasti i konačno ulazi u nešto svježe i drugačije, ali mislim da je to samo privid vizije nekog boljeg vremena. Karmen je pokušaj takve najave, kakav će biti i materijal za novi album….

Nedavno sam pročitala da si postao Joker u novom Lego filmu. U hrvatskoj sinkronizaciji si i autor pjesama?

Mrle: U najnovijem Lego Batmanu sam Jokeru dao glas. Rado ću se ako treba preobraziti u figuricu Lego Jokera ne bih li dobio glazbeni angažman u sljedećem Lego Batmanu.

Ove godine nalaziš se u žiriju Karlovačko RockOff festivala, ove godine u riječkom izdanju ujedinjenog s kultnom Harterom, pa me zanima na koji način gledaš mogućnost profiliranja talentiranih glazbenika kroz nastupe na festivalima? I na koji način općenito vidiš glazbenu scenu kao takvu?

Mrle: Volim glazbu, ljude koji sviraju, volim koncerte, festivale, zadimljene klubove u kojima se glasno svira…iz takve atmosfere uvijek isplivaju kvalitetni izvođači. K.R.O. je prostor unutar kojeg se grupa ljudi trudi maziti i njegovati Rock & Roll. Najvažnije je sačuvati tu ugodnu atmosferu.

Kako bismo mi i naši čitatelji bolje upoznali glazbenike na našoj sceni, nedavno smo pokrenuli izazovnu rubriku RAZOTKRIVANJE pa nam dozvoli da s nekoliko brzopoteznih pitanja iz tebe izvučemo i ono najsjajnije i ono najmračnije:

 • Prvi glazbeni broj/album u koji ste zaista uronili bio je…
  Mrle: Van Der Graff Generator, Still Life
 • Prvi glazbeni uzori (pa i oni na koje biste najradije zaboravili) bili su…
  Mrle: Sweet; ne bi mi bio problem zaboraviti ih
 • Da su vas uskratili za glazbenu karijeru, vaš drugi izbor bio bi…
  Mrle: Vjerojatno bi bio mornar
 • Tri pjesme (vaše ili tuđe) za koje smatrate da bi ih svatko trebao poslušati…
  Mrle: Dead Grips, Bubbles Buried This Jungle; Flying Lotus, Tesla; Mr.Lee & IvaneeSky, Happiness
 • Najzanimljivija glazbena uspomena koju čuvam doma je…
  Mrle: Nemam; niš mi to ne znači.
 • Najbolja knjiga o glazbi koju ste pročitali je…
  Mrle: Ne volim takve knjige.
 • Posljednji album koji ste kupili/downloadali je…
  Mrle: The Haxan Colak, Excavation
 • Da možete birati s kim biste nastupili na svjetskoj pozornici i koju biste pjesmu zajedno odsvirali to bi bio/bila…
  Mrle: Ne zanima me…
 • Tri filma koja biste preporučili nekome da ih pogleda kako bi vas bolje razumjeli na osobnoj razini su…
  Mrle: Satirikon (Fellini), Avatar (Cameron), zanja sezona Twin Peaks (Lynch)
 • David Bowie je napisao stih „News had just come over, we had five years left…“. U tih pet godina pokušali biste ugurati…
  Mrle: Ugurao bih ono što stane, a ono što ne stane, dao detaljne upute da to neko završi….
 • Najintimnija stvar koju ste otkrili kroz pjesmu je…
  Mrle: Kurac.

I još jedno pitanje koje me oduvijek zanimalo. Radi se o jednom od legendarnih video uradaka na našoj sceni, video spotu za pjesmu „Nafta“. U kultnoj sceni spota se pojavljuje bezubi Janko, sada već pokojni dobri duh lošinjskih ulica, kako izgovara riječi „tata“. Za uspomenu na njega, kako je ta scena nastala?

Mrle: Našli smo se tog dana u jedinoj gostioni na Susku. Tu smo sjedili, razgovarali, radili planove oko snimanja spota… Bio je jako simpatičan, pa je završio u video spotu.

(Emanuela Tomino /Mixer.hr)