MUO postavlja izložbu fotografija glazbenog genija, Davida Bowiea, kroz objektiv Briana Rašića

Ove veljače MUO postavlja izložbu fotografija neprežaljenog glazbenog genija i umjetničkog kameleona, Davida Bowiea, iz objektiva Briana Rašića u produkciji Festivala Rovinj Photodays.

Snimljeno na koncertu u Wembley Areni u Londonu u lipnju 1983. godine

Ova je izložba multimedijalna priča o Davidu Bowieu kroz objektiv majstora fotografije, obožavatelja rock’n’rolla, čovjeka koji se kamerom družio s Davidom Bowiem više od dva desetljeća, točnije od 1983. do 2005. godine. Predstavlja jedinstveni pogled u svijet nezamjenjivog umjetnika koji je objavio dvadeset i pet solo albuma, devet live albuma, 46 kompilacijskih albuma, pet EP-ja, tri soundtracka, 13 video albuma, 51 spot i čak 111 singlova i čija popularnost s novim generacijama nimalo ne jenjava.

Uloga fotografa u vizualnoj komunikaciji  s jednim od najvećih svjetskih glazbenih performera ima snažan potencijal u razotkrivanju enigme vrlo komplekne osobnosti zvane David Bowie. Ako bi postojao termin “glazbeni fotograf”, Brian bi svakako bio prototip istog. Već više od tri desetljeća živi i radi u Londonu, ali i širom svijeta. Koliko je Bowie volio surađivati s Rašićem, najbolje govori činjenica da se arhiva Rašićevih fotografija ove glazbene legende može vidjeti na službenoj internetskoj stranici davidbowie.com.

Osim epiteta na koje je ponosan, a to je prije svega osobni fotograf najveće r’n’r grupe na svijetu The Rolling Stones, Brian voli reći da je “foto objektivan”, tj. da surađuje s glazbenicima najrazličitijih žanrova. U arhivi posjeduje fotografije koje u mnogome predstavljaju malu povijest glazbe – od Muddy Wattersa i Chuck Berryja, utemeljitelja r’n’r, preko manje-više svih vodećih bendova popularne glazbe, kao i solo izvođača, pa sve do Franka Sinatre. Od Dolly Parton u countryju, Metallice u heavy metalu ili Robbiea Williamsa u popu, od Blondie i Kate Bush pa do Beyonce, Rihanne i Miley Cyrus. Rod Stewart ili Bruce Springsteen, Muse ili Coldplay – sve je Brian imao ispred svog objektiva – bilo da su legende ili tek mladi noviji izvođači.

Fotografira koncerte Rolling Stonesa od ranih 80’ih godina. David Bowie osobno ga je angažirao za svoje posljednje nastupe, a David Gilmour (Pink Floyd) za promociju i koncerte albuma “On The Island”.

Otvorenje izložbe je 2. veljače 2017.