Muzejski dokumentacijski centar otvorio prijave za simpozij Fotografska baština u muzejima

Muzejski dokumentacijski centar (MDC) objavio je poziv za sudjelovanje na simpoziju Fotografska baština u muzejima, koji će se održati 25. i 26. listopada u Muzeju suvremene umjetnosti s ciljem bolje valorizacije muzejske fotografske baštine, poticanja njenog sustavnog dokumentiranja i istraživanja strategija digitalizacije fotografske baštine u hrvatskim muzejima. Poseban naglasak bit će na uspostavi suradnje među srodnim baštinskim institucijama s namjerom da se prepoznaju najbolje prakse i javnosti što uspješnije prezentira vrijednost fotografske baštine.

U gotovo svim hrvatskim kulturnim institucijama, muzejima, arhivama, knjižnicama, nakladničkim tvrtkama, novinskim redakcijama, crkvenim institucijama, fakultetima, znanstvenim institutima, galerijama, fotoklubovima te u privatnim kolekcijama nalaze se sačuvane relevantne zbirke hrvatskih fotografija. Muzeji su institucije koje sustavno čuvaju fotografije kao muzejske predmete ili u sklopu dokumentacijskih zbirki (fototeka, medijateka).

Simpozij će biti poticaj da se u sadašnjem trenutku još jedne tehničke mijene u fotografiji (digitalna fotografija), postojeća muzejska fotografska baština bolje valorizira, da se potakne njezino sustavno dokumentiranje, da se istraže strategije digitalizacije fotografske baštine u hrvatskim muzejima, i da se i kroz iskustva drugih prepoznaju najbolje prakse.

Na poziv za sudjelovanje na simpoziju Fotografska baština u muzejima mogu se odazvati muzejski djelatnici, istraživači povijesti fotografije i fotografskih povijesnih tehnika, autori fotografija i vizualni antropolozi.

Rok za prijavu izlaganja je 15. svibnja 2017., a detaljnije informacije o prijavi izlaganja, cilju i temama simpozija možete pronaći na poveznici.