Na dan lokalnih izbora Kinolektira kina Europa prikazuje klasik ‘G. Smith ide u Washington’

U nedjelju, 21. svibnja u 20:30 sati, na dan lokalnih izbora, u sklopu programa Kinolektira koji na veliko platno kina Europa donosi odabrana ostvarenja iz filmske antologije, prikazuje se humoristična drama „G. Smith ide u Washington“ (1939.) Franka Capre, o sukobu političkih ideala i korumpirane prakse.

Također u nedjelju, 21. svibnja na repertoar kina Europa stiže kriminalistički film „Nepoznata djevojka“ belgijskog redateljskog dvojca Jean-Pierrea i Luca Dardennea, višestrukih laureata filmskog festivala u Cannesu. Francuska glumačka zvijezda u usponu Adèle Haenal glumi mladu liječnicu Jenny Davin kojoj usred noći netko pozvoni na vrata ordinacije, no ona ne otvori jer je gotovo radno vrijeme. Sljedeće jutro, sazna da je to bila djevojka koju je policija pronašla mrtvu i ne može je identificirati.

Nekoliko dana poslije, 25. svibnja na program stiže njemačka povijesna drama „Stefan Zweig, zbogom Europi“ Marie Schrader, o životu Stefana Zweiga, jednog od najčitanijih pisaca na njemačkom jeziku. Film prati godine izgnanstva koje je Zweig proveo između Buenos Airesa, New Yorka i Brazila. Kao židovski intelektualac, Zweig (Tomas Lemarquis) se bori s pronalaženjem pravog stajališta prema događajima u nacističkoj Njemačkoj, tražeći dom u novome svijetu.