Nagradnjacha: Osvojite peterostruki box set Daleke obale

daleka-obalaCroatia Records početkom je godine predstavila treće izdanje u ediciji “Original Album Collection”, peterostruki box set originalnih albuma jednog od najboljih pop rock bendova s ovih prostora, Daleke obale. Riječ je o ediciji u kojoj će se unutar box setova objavljivati neka od najvažnijih originalnih izdanja najboljih bendova i autora iz naše bogate glazbene povijesti.

Daleka obala jedan je od najznačajnijih hrvatskih pop rock bendova i bendova splitske škole mediteranskog popa uz sjajne Đavole, Dina Dvornika, Gibonnija i mnoge druge. Bend su od samog osnutka pa do raspada činili Marijan Ban kao osebujan vokal, autor glazbe i tekstova brojnih Obalinih hitova i producent istih, gitarist i vokal Jadran Vušković, bubnjar Zoran Ukić te Boris Hrepić koji svirao bas, usnu harmoniku, ali i autorski potpisao glazbu i tekst na četvrtom i petom albumu. Na klavijaturama i gitarama s Obalom je surađivao Bogo Šoić Mirilović.

Box set sadrži svih pet studijskih albuma Daleke obale počevši od debut albuma “Daleka obala” (1990.), a nastavivši se s albumima “Ludi mornari dolaze u grad” (1992.), “Mrlje” (1993.), “Morski pas” (1994.) i “Di si ti” (1997.).

Kolekcija dolazi na pet CD-ova, s ukupno 66 digitalno remasteriranih pjesama, originalnom grafičkom opremom i bogato opremljenom knjižicom, zbog čega će svi obožavatelji ovog kultnog benda, kao i oni koji će to tek postati, uživati u najboljem mogućem iskustvu do sada.

Ovaj box set možete osvojiti ako na naš mail nagradnjacha@mixer.hr pošaljete odgovor na pitanje: “Kojega je datuma Daleka obala održala svoj prvi službeni koncert?”

Bend je osnovan 1985. godine, ali prvi službeni koncert održan je u splitskom Getu u kultnom kinu “Zlatna vrata”, a iste godine objavljuju demo snimku s 13 pjesama za nezavisnu izdavačku kuću Lvxor. Sve pjesme s demo snimke su se našle na službenim izdanjima koja su uslijedila.

Prvi album “Daleka obala” objavljuje 1990. godine za diskografsku Suzy i na njemu se nalaze 10 pjesama i neki od najvećih hitova kao što su “Roza”, “Valovi”, “Četrnaest palmi”, “Tonka” i “Daleka obala”. Produkciju albuma potpisuje Dragan Lukić. Nakon dvije godine bend objavljuje album “Ludi mornari dolaze u grad” s 12 pjesama koji produkcijski opet potpisuje Dragan Lukić, a kao autori teksta Banu se pridružuju Rade Čikeš Medan i Jadran Vušković. Album su obilježili hitovi kao što su “Od mora do mora”, “U autobusu”, “U modroj zori”, “Poljoprivredno ljubavna” i tada aktualna “Why”.

Samo godinu nakon, Daleka obala objavljuje album “Mrlje” na kojem se nalazi čak 17 pjesama. Ovaj put produkciju i dio aranžmana potpisuje Neno Belan, a glazbu i tekst većinski Marijan Ban kojem se pridružuju Rade Čikeš Medan i Jadran Vušković. Album su obilježili hitovi kao što su “Ona zbori”, “Ovo nije moje vrijeme”, “Upeklo je sunce”, “Veliki brod” i aktualne “Oni nas gađaju” i “Mojoj lijepoj”. Na albumu su se našle i dvije zanimljive obrade, pa je za “Maricu” preuzeta glazba Johanna Straussa st., a za pjesmu “Na rubu sna” korištena glazba i dio teksta Neila Younga.

Vrlo plodno diskografsko razdoblje Daleka obala nastavlja albumom 1994. godine “Morski pas” kojim definiraju centralnu poziciju na hrvatskoj glazbenoj sceni. Produkciju albuma potpisuje Ivica Čović Pipo, a autorski album potpisuje Marijan Ban uz pomoć Keti Crnogorac i ostatka benda, osim obrade pjesme “Fresh Air” Quicksilver Messenger Servicea (“Jutro mijenja sve”). Album su obilježile pjesme “Nema te”, “Umorni mornari”, “Čulo se buć bać” i “Morska vila” koja je kasnije postala i himna hrvatskih rukometaša.

Posljednji album u ovoj kolekciji je “Di si ti” objavljen 1997. godine. Produkciju albuma potpisuje Dino Dvornik, a autorski Marijan Ban kojem se u većem broju pjesama pridružuje Boris Hrepić i u pjesmi “Trag u pijesku” Banova sestra Dubravka. Osim obrade kultne Stublićeve pjesme “Mi nismo sami”, Daleka obala je s prijateljima glazbenicima, Dinom Dvornikom, Davorom Gopcem i Nenom Belanom snimila šaljivu obradu Puentove uspješnice “Oye Como Va” nazvavši je “Moja konoba”. Pjesme “Žao mi je nas”, “Što te više gledam, to te više ne dam”, “Di si ti”, “Sa’ mi je ža” i “On je volio brodove” obilježile su ovaj izvrstan album.