Najava najatraktivnijih programa idućeg MBZ-a


Ansambl Intecontemporain, foto: Luc Hossepied

Muzički biennale Zagreb kulturno je događanje koje će obilježiti mjesec travanj i tijekom svojega održavanja, od 22. do 29. 4. 2017., osvojiti brojne kulturne prostore u Zagrebu. Kao i svaki put do sada, Biennale će svoju publiku iznenaditi, šokirati, ponuditi joj neočekivano i očekivano. Nove programske smjernice isprepliću se s nekim biennalskim tradicijama, a raznovrsnim i interdisciplinarnim programima Muzički biennale Zagreb teži zadovoljiti publiku raznih generacija i umjetničkih afiniteta. 

Krešimir Seletković, umjetnički ravnatelj Muzičkog biennala Zagreb i redoviti profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, otkrio je neke od programskih smjernica idućeg izdanja, programske iskorake ili dugoočekivana renomirana imena europske scene suvremene glazbe. 

Prvi takav programski iskorak, koji se dogodio još na prošlom izdanju, svakako je natjecanje petominutnih formi. Tako će se iduće Biennale otvoriti operom poljske skladateljice Martyne Kosecke, pobjednice 5-Minute Opera Competition, a jedan od koncerata na Biennalu jest finalna večer 5-Minute Piano Concerto Competition. Od uspješnih suradnji koje su već na biennalskom programu postale tradicija svakako su one sa Zagrebačkom filharmonijom te Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije. To su koncerti u Lisinskom koji su ujedno dio biennalskog programa i dio programa Zagrebačke filharmonije te Majstorskog ciklusa Simfonijskog orkestra HRT-a.

Muzički biennale zagrebačkoj će publici donijeti i najbolje od europske suvremene scene – iznimno smo zadovoljni time što smo za iduće izdanje uspjeli realizirati suradnju s dva ansambla koja pripadaju najboljim interpretima suvremene glazbe. To su francuski ansambl Intercontemporain te njemački ansambl Modern

Na idućem Biennalu promovirat će se potpuno novi i zasad nepoznati koncertni  prostor tunela Grič. Skladateljica Ana Horvat i skladatelj Dalibor Bukvić pripremaju iznenađenje uz sudjelovanje ansambla Antiphonus pod vodstvom maestra Tomislava Fačinija te režijom Natalije Manojlović. Tim će se programom zatvoriti 29. Muzički biennale u subotu, 29. travnja.