Najbolje iz Sankt Peterburga na daskama zagrebačkog HNK

XIII. Međunarodni festival SANKTPETERBURŠKE KAZALIŠNE SEZONE 


Od 12. do 17. rujna 2019. godine u Zagrebu će se održati XIII. Međunarodni festival Sanktpeterburške kazališne sezone. Publici će biti predstavljene četiri predstave vodećih kazališnih redatelja iz Sankt-Peterburga, Sjeverne prijestolnice Ruske federacije te izložba mladog ruskog umjetnika, fotografa, Pavla Frančišina.

Na daskama HNK u Zagrebu imat ćete priliku vidjeti dramske predstave TARASLUDI NOVACTARTUFFE te baletnu predstavu SOLARIS.

Zahvaljujući festivalu, gledatelji će se upoznati s predstavama raznih žanrova i formi i tako pobliže upoznati suvremenu umjetnost Sankt-Peterburga.

PROGRAM

13. rujna  2019. u 19.30 
Festivalsko kazalište Baltički dom 

TARAS 
Drama u dva čina 
Predstavu prema motivima povijesnoga romana Taras Buljba, Nikolaja Vasiljeviča Gogolja,  režirao je Sergej Potapov, mlada redateljska zvijezda, diplomant u klasi redatelja Marka Zaharova na Ruskom institutu za kazališne umjetnosti  u Moskvi. Potapov je i dobitnik Nacionalne kazališne nagrade Zlatna maska. Prema redateljevim riječima, tekst je u potpunosti osuvremenjen, no ima nešto i od Gogolja. Predstava je poput ljuljačke, na kojoj se ne ljuljaju samo likovi, već i publika. Prvi čin je smjelo zapleten, brz, spretno odigran, pjevan i otplesan. Drugi čin sadržava niz ispovjednih monologa koji plaše, razoružavaju i razotkrivaju cijelu priču u drugom činu. I čini se da samo jaka očinska ruka može zaustaviti ovaj vrtuljak.
Trajanje predstave: 2 sata i 5 minuta (s jednom pauzom)
Ulaznice: https://www.hnk.hr/hr/prodaja/predstava/433/

14. rujna 2019. u 19.30
Državno dramsko kazalište Prijut komedianta

SOLARIS 
Baletna predstava u dva čina
Solaris je nastavak razmišljanja, započetih u istoimenom znanstveno-fantastičnom romanu Stanisława Lema. Glavno pitanje glasi:  Koja sila prethodi čovjeku i određuje njegovo postojanje? Radnja se odvija na stanici Zemlja i u svemirskome prostoru. Odlazeći na međuplanetarno putovanje, čovjek neizbježno uranja u istraživanje vlastitog, unutarnjeg svemira. Možda u njemu leži sila, neizbrisivo svjetlo. Šestero je likova predstave istovjetno, oni su dijelovi jedne osobe, otisci sjećanja njezine podsvijesti. Prateći likove, gledatelj shvaća da je zapravo on glavni lik predstave.
Trajanje predstave: 2 sata i 30 minuta (s jednom pauzom)
Ulaznice: https://www.hnk.hr/hr/prodaja/predstava/434/

15. rujna 2019. u 19.30
Sanktpeterburško državno akademsko kazalište komedije  N. P. Akimov

 LUDI NOVAC
Komedija u dva čina
Ljepotica Lidija Čeboksarova, koja je navikla živjeti na visokoj nozi, ima mnogo obožavatelja, ali nitko nije spreman zaprositi izbirljivu djevojku u lovu na bogatog muža, sve dok se skromni provincijalac Vasiljkov ne pojavi na horizontu. Prijatelji Čeboksarovih, koji se žele našaliti s Lidijom, predstavljaju Vasiljkova kao vlasnika rudnika zlata. Lidija prihvaća Vasiljkovu ponudu, ali završava okrutno prevarenom. Radnja predstave A. N. Ostrovskog podsjeća na Djevojku bez miraza, samo su sve postavke drame predstavljene na smiješan način. Posebna vrsta privremene rime čini zaplet i problematiku satire Ostrovskog relevantnima za današnjicu.
Trajanje predstave: 3 sata (s jednom pauzom) 
Ulaznice: https://www.hnk.hr/hr/prodaja/predstava/435/

17. rujna 2019. u 19.30
Sanktpeterburško državno kazalište Masterskaja

Molière TARTUFFE 
Komedija u dva čina
Mlado peterburško kazalište Masterskaja izvesti će predstavu Tartuffe u režiji svog umjetničkog voditelja Grigorija Kozlova. Ovoga je puta Tartuffe estet, pjesnik i glazbenik. Tartuffe je toliko šarmantan da ga nitko uopće ni ne želi sumnjičiti za laž i podlost. Međutim, on je istančano, profinjeno utjelovljenje zla, koje opčinjava, potčinjava i pobjeđuje, bezbrižno uklanjajući prepreke s puta. Moliereov Tartuffe je komedija. I predstava teatra Masterskaja je komedija. U početku je sve vrlo smiješno, no, zatim iznenada i odjednom sve postaje vrlo ružno. Ružno zbog uviđanja bespomoćnosti čovjeka pred navirućom silom. Od beskonačnih mogućnosti zla. Od toga što će se odvrtjeti krug života, i Tartuffe će se vratiti. On je vječan i neizbježan.
Trajanje predstave: 2 sata i 50 minuta (s jednom pauzom)

Ulaznice: https://www.hnk.hr/hr/prodaja/predstava/436/