Monty Python-i za finaliste MASTER-a

pyton Evo i par riječi o još jednoj ‘ne glazbenoj’ knjizi Naklade Ljevak koja će se naći među nagradama za finaliste MASTER2010 natjecanja.

Godine 1969. šestorica engleskih džentlmena (no dobro, jedan je bio Velšanin, a jedan obično američko zabadalo) našli su se kako bi stvorili novu televizijsku emisiju o beskrupuloznom, lažljivom i uopće vrlo ljigavom kazališnom agentu po imenu Monty Python.

Emisija Leteći cirkus Montyja Pythona promijenila je televizijski humor i još i dan-danas, nakon više od četiri stotine godina (trideset i nešto, skoro četrdeset, da budemo iskreni), ljudi i dalje govore o njima. Njihova imena postala su stvar opće kulture: Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam (američko zabadalo), Eric Idle, Terry Jones (Velšanin) i Michael Palin.

Pred vama je čitava istina o Montyju Pythonu, ispričana riječima Pythonovaca i potkrijepljena ulomcima iz njihovih osobnih dnevnika i zapisa. Djetinjstvo, upisi na sveučilište, međusobna prva upoznavanja, rad na raznim zabavnim emisijama BBC-ja, nastanak Montyja Pythona i planetarni uspjeh (koji je, naravno, u prvom naletu zaobišao Ameriku). Saznajte tko je smislio skečeve «Španjolska inkvizicija» i «Ministarstvo smiješnog hoda»… Ili kakvo je mišljenje imao John Cleese o Gilliamovim crtićima, na samom početku Montyja Pythona. Otkuda ideja za filmove Sveti Gral i Smisao života?

Da skratimo: ovo je… knjiga Monty Python: Autobiografija.

I zato možemo još samo dodati:

“A sada nešto sasvim drukčije…”.