Nakon 10 godina “Koprivnica opet pleše pogo”

Koncertom koprivničkih bendova obilježava se 10 godina dokumentarca "Koprivnica pleše pogo"

Promocija filma u Kuglani , 2009.

“Eto već je deset godina prošlo, pa čak i tri mjeseca više, od te famozne večeri početkom ljeta kada je koprivnička Kuglana bila puna emocija i ljubitelja žešćeg zvuka”. – prisjeća se Matej Perkov

“Koprivnica pleše pogo” dokumentarni je film Mateja Perkova objavljen 2009. godine, u kojem je autor sabrao sve aktere legendarne punk scene Koprivnice od najranijih dana iz 1977. do godine u kojoj je film sniman. Koprivnička scena tradicionalno je jedna od najvitalnihih hrvatskih glazbenih scena (i nezavisnih scena uopće), a “Koprivnica pleše pogo” izuzetan je dokument vremena, koji ne priča samo o bendovima već i o klubovima, udrugama i pojedincima koji su scenu oblikovali kroz godine.

Te večeri kada je održana premijerna projekcija dokumentarnog filma, buran aplauz filmu i autoru bio je ujedno i uvod u legendarni koncert na kojem je nastupilo čak sedam lokalnih bendova i trajao je do zore. Oni koji su ostali do kraja kunu se da šanku više ni pive nije bilo.

Dokumentarni film “Koprivnica pleše pogo” snimljen je u periodu siječanj – lipanj 2009. godine, a cijela produkcija bila je isključivi DIY (čitaj – amaterski). Službeni izdavač je Udruga nove urbane kulture Come2music iz Zagreba. Iako konceptualno odlično snimljen, film vrvi tehničkim nesavršenostima zbog zastarjele i neadekvatne opreme, no želja i volja bile su jače od tehničkih problema, a čekati se jednostavno nije moglo. Između ostalog, da se i čekalo, puno toga bilo bi izostavljeno jer se koprivnička punk scena počela mijenjati, i to ne nabolje. Bendovi su jedan po jedan nestajali bez ispaljenog metka (oproštajnog koncerta), pa bi nakon nekoliko mjeseci već bili i zaboravljeni. Došli su drugi, pa treći, ali sve nekako kratkog vijeka. Naposljetku, zatvorena je i kultna Kuglana koja je rock hram Koprivničanaca još od sedamdesetih godina, a svirke su postale sve rjeđe i rjeđe.

Od samog početka sam govorio da će se za 10 godina vidjeti dokumentarna vrijednost ovog filma.” – komentirao je sam redatelj. Da film ima veliku vrijednost pokazalo se ubrzo, a tek sad nakon deset godina vidi se da je mladi Perkov bio itekako u pravu. Makar je film tehnički nesavršen, posebna je njegova dokumentaristička vrijednost. Osim što je film zanimljiv (dosadan film nitko ne želi gledati), on je dokumentirao sve segmente koprivničke punk scene i sada je jedini spomen na neke ljude, bendove, udruge, mjesta na kojima su se održavali koncerti… Jer čak i veliki Overflow ima rijetke retke i članke u velikim medijima.U Hrvatskoj, a posebice njenim manjim sredinama poput Koprivnice, sve što ima nekakav predznak „lokalni rock“ ili „punk“ percipira se kao nevažno, nešto čime se bave klinci koji nemaju pametnijeg posla.” – smatra Perkov.

Kako je došao na ideju, autor objašnjava: “Na ideju sam došao gledajući slične filmove, posebice me fascinirao “Hype” o Seattle grunge sceni. Okidač je zapravo bila punk knjiga “Priče naše mladosti”, jer sam shvatio da i moj mali grad ima nešto vrlo vrijedno i da bi bio potrebno to dokumentirati inače će ostati zaboravljeno.

Skriveni svijet koprivničkih podruma, (Arhiva; Matej Perkov)

Danas, deset godina kasnije, kakve su emocije? 

S jedne strane mi je drago da je film ispunio svoju svrhu – dakle, dokumentirao je nečeg što više nema ili se promijenilo oblik. No, kao veliki ljubitelj žešćeg zvuka moram pomalo starački konstatirati da “ništa više nije kao prije”, promjene su velike, a mlađe generacije više nemaju interesa za subkulture i rock/punk glazbu onako kako smo imali mi. Jako se veselim koprivničkoj obljetnici koja će biti obilježena tribinom i koncertom čak 11 bendova, mnogi su se stariji bendovi nostalgično okupili samo za jednu večer. 

Valja istaknuti da je ovaj film jedan od prvih na području regije koji se bavi scenom jednog malog grada: uistinu, od 1990. pa do sredine 2000-ih u Koprivnici je konstantno djelovalo 15-ak bendova različitih rock usmjerenja: alternativa, punk, metal… Nije bitno, samo da „prže“ gitare i da lupa bubanj. Ulice su plesale pogo, bendovi surađivali i okupljali fanove, a posebnost punk scene bila je prisna suradnja s okolinom: Đurđevac i Virovitica, Novi Marof, Križevci, Čakovec i Varaždin… Podravski punk rock imao je i neki posebni prljavi garažni zvuk kojeg je utjelovio Overflow, a đir su nastavili Angry cows, emetic, Dead end, Don’t. Bilo je tu i bendova koji su bili ispred svog vremena (Running party), ali i jedna Analna psorijaza kojoj je u KSETU Hladno pivo nastupilo kao predgrupa! Nova vremena donijela su nova imena i nove klince: Dolus, Loš produkt, Ssamsara, Pillow pack, Suho grlo nos, Barkod, Kaezglavom, Red edition…

Pillow Pack

Mijenjali su se trendovi, mijenjala se i tehnika. U početku bijaše samo ploče, pa zatim dođoše i kazete, pa CD-i koji su se masovno pržili… Brzina interneta donijela nam je downloadanje onoga što u konačnici i nismo imali prilike nabavljati po lokalnim dućanima, a riječ je o ljutom undergroundu za kojeg tete u CD shopovima nisu čule. Naposljetku, Internet je pojeo ostale medije: “Današnji klinci više ne znaju što znači kupiti CD ili kazetu, ploču, zaljubljeno je držati u ruci i barem sat vremena proučavati omot iščitavajući svako slovo. Da ne spominjemo zajedničko preslušavanje na kaziću u parku! Uostalom, niti je danas rock sa svojim podžanrovima u nekoj modi (pogotovo punk), niti klinci više imaju bendove, niti je na koncertima atmosfera kao što je nekada bila. Ove nove karakteristike nema samo koprivnička scena, već općenito svjetska. – komentirao je Matej te se i pitanje što misli o današnjoj sceni nametnulo samo od sebe:

“Današnjoj sceni fali entuzijazma i strasti, bunta, a najviše ideja i noviteta. Sve je postalo nekako “otrcano” i već viđeno, mladim bendovima je teško biti originalan. Sve je više i pankerskih cover bendova u kojima starci nostalgično “prže” Pistolce, Clash, KUD Idijote i sl., a nekako je malo dobrih mladih bendova. Zagreb ima više mjesta za svirke nego ikad i više kafića u kojima se pušta rock nego ikad, ima i bendova, ali rijetko koji je utjecajan u mladima. U mnogim manjim sredinama scena je propala, a loš pop i narodnjaci spontano su inercijom zaokupili pažnji mladih generacija. Glazba se nekada živjela, danas se samo sluša.

Stoga, možemo otvoriti pivo i gledajući sat i pol dug dokumentarac „Koprivnica pleše pogo“ lagano se vratiti u mladost, zaključiti kako smo se zbilja odlično zabavljali, te da je rock neupitni dio kulturne baštine našeg zavičaja. Uostalom, danas rock i punk sluša i starija generacija koja je na njoj odrasla, pa se više i ne može reći da je to nešto isključivo namijenjeno tinejdžerima. Srećom pa u gradu još uvijek postoje oni koji takvu subkulturu cijene i trude se da posljednja iskra ne ostane ugašena, pa ćemo uskoro uživati o u koncertu povodom desete godišnjice ovog dragog nam filma.

Ususret najavljenom dvodnevnom događaju “KOPRIVNICA PLEŠE POGO – 10 godina”, koji će se održati 1. i 2. studenog u Koprivnici, pitali smo Mateja i planira li zaplesati u nekom sličnom projektu:

“Projekt “Koprivnica pleše pogo” dao je mnogo ideja: od snimanja još jednog filma koji bi se bavio samo koprivničkim rock-alter/metal bendovima, do snimanja dokumentarca o zagrebačkoj punk sceni. No, sve to zahtijeva izuzetno mnogo vremena i energije, a više nisam bio u mogućnosti upuštati se u takve projekte. S velikim oduševljenjem prihvaćam svaku novu knjigu ili dokumentarni film, poput ovog nedavno o Tusti, koji mami suze na oči i nostalgično podsjeća na neke lude dane koji su prošli.

Zaključno Perkov dodaje:Koprivnički punk pokazao je da sve globalno može postati lokalno i čak obratno, bez jasne kauzalnosti i u stalnoj fazi evoluiranja. Socijalni i duhovni izraz u punku uvjetuje njegov stvaralački proces, a integrira se i adaptira u pojedincima koji ga ispoljavaju kao izraz nepatvorene neshvaćene osobne slobode. Kruha rada i panka dajte nam, Koprivnica i dalje želi živjeti u ritmu poga! 

Deadfish

Povodom obljetnice 10 godina od izlaska ovog dokumentarnog filma, u Koprivnici će se održati dvodnevno događanje:

Petak, 1.11. – KKC Pixel
– javna tribina s temom koprivničke scene

Subota, 2.11. – FUNK
– koncert koprivničkih bendova: Pillow Pack, EPePe, Savant, Dead Fish, Kaje z glavom!?, One Step Away, Rens Argoa, Red edition, ….

Više informacija:
KOPRIVNICA PLEŠE POGO – 10 godina

Projekt pomažu: 
Grad Koprivnica, Carlsberg Croatia