Nastavak 10. MAGfestivala danas uz Gudački kvartet Porin

Uz popratni program tijekom jubilarnog festivala održava se pet vrhunskih koncerata komorne glazbe

Jubilarni deseti MAGfestival – međunarodni festival komorne glazbe i ove se godine od 28. kolovoza do 7. rujna održava u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzeja grada Splita. Ovogodišnji glazbeni program jubilarnog desetog MAGfestivala donosi umjetnički najvrjedniji i najbogatiji program do sada. Uz popratni program tijekom jubilarnog festivala održava se pet vrhunskih koncerata komorne glazbe, u sklopu kojih će biti praizvedeno sedam djela hrvatskih skladatelja naručenih za deseti MAGfestival.

Jubilarni 10. MAGfestival nastavlja se koncertom u utorak (3.9.) na kojem će nastupiti Gudački kvartet Porin kojeg čine Ivan Novinc (violina), Val Bakrač (violina), Lucija Brnadić (viola) i Neva Begović (violončelo).  Godine 1998., u okviru razreda komorne glazbe prof. Mladena Sedaka, na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji osnovan je Gudački kvartet Porin. Pored intenzivnog zajedničkog rada tijekom studija na Akademiji, kvartet je aktivno sudjelovao na majstorskim tečajevima kod Valtera Dešpalja a kasnije i kod vrhunskih svjetskih gudačkih kvarteta kao što su Amadeus, Alban Berg, Bartok, Janaček, Smetana i Praški kvartet.

Mladi kvartet se vrlo brzo profilirao kao jedan od najznačajnijih hrvatskih komornih sastava postigavši brojnim nastupima uspjehe ne samo diljem Hrvatske već i u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Italiji, BiH, Kanadi te u dalekoj Argentini. Na svjetskoj izložbi Expo 2000. u Hannoveru, kvartetu je ukazana čast da predstavlja hrvatsku glazbu, a iste godine, na poziv Austrijskog društva za suvremenu glazbu sudjeluje na koncertu mladih austrijskih kompozitora u Beču te nastupa i na Salzburškom Mozarteumu. Od ostalih značajnih nastupa treba izdvojiti nadasve uspješnu izvedbu 2. gudačkog kvarteta Krzysztofa Pendereckog na Muzičkom Biennaleu Zagreb 2007. (kojoj je prisustvovao i sam skladatelj!) zatim nastupe na Dubrovačkim ljetnim igrama (2008., 2009. i 2012.) i u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu (u sklopu ciklusa Lisinski subotom) 2008. godine.

Od 2006. godine Kvartet Porin priređuje u Zagrebu vlastite cikluse koncerata, najprije u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma, a zatim u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Kvartet surađuje s mnogim značajnim hrvatskim glazbenicima, a u širokom repertoaru pored klasika posebnu pažnju posvećuje hrvatskom skladateljskom opusu. Osvojio je i tri vrijedne nagrade: “Ivo Vuljević” (za najbolje mlade glazbenike u 2002. godini), “Darko Lukić” i “Radio podij”. Za ciklus koncerata održanih u sezoni 2007./2008. Kvartet Porin dobio je najveće priznanje koje komornim sastavima dodjeljuje Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika – diplomu “Milka Trnina”. Na 10. MAGfestivalu praizvest će skladbu Dubravka Palanovića „Slike minulih ljetnih sutona“.

Skladatelj i kontrabasist, Dubravko Palanović (Zagreb, 1977.) na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu diplomirao je 1999. kontrabas u klasi Josipa Novosela i kompoziciju u klasi Željka Brkanovića 2008.godine. Trenutačno profesionalno djeluje u Zagrebačkoj filharmoniji. Osnivač je ansambla “Acoustic project” u kojem sklada, aranžira i svira s vrsnim hrvatskim glazbenicima, većinom članova Zagrebačke filharmonije. Skladao je za ugledne orkestre i ansamble iz cijele Europe. Dobitnik je niza nagrada za svoje skladbe. Njegove skladbe izvode se na brojnim festivalima, te su objavljene na nosačima zvuka ponajboljih hrvatskih glazbenika.

Program:

Dubravko Palanović
Slike minulih ljetnih sutona (praizvedba)

Joseph Haydn

  • Gudački kvartet u C- duru, op. 33, „Ptičji“
  • Allegro moderato
  • Scherzo, Allegretto
  • Adagio
  • Rondo, Presto

Wolfgang Amadeus Mozart

  • Gudački kvartet u D-duru, KV 575
  • Allegretto
  • Andante
  • Menuetto e Trio, Allegretto
  • Allegretto

Dubravko Detoni
Zaboravljene muzike

Svi koncerti se održavaju u Muzeju grada Splita (Papalićeva 1) i počinju u 20 sati. Cijene ulaznica su 40 kn za pojedinačni koncert, a mogu se kupiti na recepciji Muzeja grada Splita. Karte su mogu i rezervirati na kontakt telefon 021/ 360 – 171. Kako bi posjetiteljima koncerata priuštili poseban doživljaj uz kupljenu ulaznicu posjetitelji imaju slobodan ulaz u Muzej grada Splita i Galeriju Emanuel Vidović tijekom trajanja festivala.