Neponovljivi Ivo Pogorelić koncertira u Lisinskom

pogorelic

U ponedjeljak, 23. svibnja, s početkom u 19.30 h, u Velikoj dvorani zagrebačkog Lisinskog nastupa Ivo Pogorelić.

Neki ga nazivaju genijem, a neki ekscentrikom; kritičari su također podijeljeni. Njegove snimke za prestižnu diskografsku kuću Deutsche Grammophon među najprodavanijim su albumima klasične glazbe. O Pogorelićevim interpretacijama najbolje svjedoči zanimanje koje je, među ljubiteljima klasične glazbe, u ožujku 2015. izazvala objava sabranog albuma „Pogorelich – Complete Recording“ koji na četrnaest kompaktnih diskova donosi Pogorelićeve snimke za tu izdavačku kuću od 1981. do 1995. godine.

Sudeći prema kontroverzama koje i danas izaziva te prema spektakularnom početku karijere, što ga je već u dobi od dvadeset četiri godine uvrstilo na popis najvećih umjetnika glasovira našega doba (prema Joachimu Kaiseru), čini se da su i buntovništvo i uzornost konstanta Pogorelićeve umjetnosti. Kao i svaki put, na rasporedu je još jedna neponovljiva i pomno promišljena interpretacija svjetske pijanističke zvijezde, jedinstvenog Ive Pogorelića!

Na programu su Tri stavka iz baleta „Petruška“ Igora Stravinskog, Varijacije na Paganinijevu temu u a-molu, op. 35 Johannesa Brahmsa, Fantazija u C-duru, op. 17 Roberta Schumanna i Fantasia quasi sonata u d-molu (Nakon čitanja Dantea) iz druge knjige Godina hodočašća Franza Liszta.

Cijena ulaznica je 160-240 kn.