Nešto i ništa – male istine i svakodnevne pojave na izložbi Gordane Zagorec

Ancestors, 60 x 80 cm, akril na platnu

Piše: Zoran Čutura

Jučer, u utorak 10. travnja, u galeriji Modulor u sklopu Centra za kulturu Trešnjevka, otvorena je izložba Gordane Zagorec pod nazivom “Nešto i ništa”.

LD, 40 x 40 cm, akril na platnu

Autorica kroz svoje slike izrazitog kolorita uglavnom prezentira svoj osobni odnos prema okolini, i odnos okoline prema sebi, onakvim kakvim ga ona vidi. A okolinu na njenim slikama čine i ljudi i životinje i biljke – što nije neobično ako znamo da živi i radi u maloj seoskoj zagorskoj sredini blizu Donje Pušće.

Njeni radovi odišu spokojem i pozitivnim duhom, sugerirajući da se vidi kao realiziranu osobu koja je sama sebe na odgovarajući način uspjela pozicionirati u sređeni mikro-svijet okružen kaotičnom i nepredvidivom današnjicom, koja ipak ne uspijeva prodrijeti do nje i bitnije joj poljuljati duhovnu ravnotežu.

Čak i uz pomoć svojevrsnog woodooa koji povremeno izbija ispod površine… Bez ikakve pretencioznosti bavi se malim istinama i svakodnevnim pojavama koje bilježi ne želeći da ostanu zaboravljene. 

Accomplices, 60 x 80 cm, akril na platnu

Gospođa Zagorec je rođena u Zagrebu, gdje je završila i Filozofski fakultet, da bi potom na pariškoj Sorbonni diplomirala bajkologiju – i mašta je sasvim sigurno ono što povezuje njenu prošlost i sadašnjost. Potom je dugo živjela i radila u Nizozemskoj, a prije nekoliko godina se vratila u Hrvatsku, birajući život na obodu urbane sredine. Iako bez formalnog slikarskog obrazovanja, izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj, Nizozemskoj, Belgiji, Francuskoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Madžarskoj i Portugalu. Slikarstvom se počela baviti tijekom osamdesetih, kao eksperimentom i pročišćenjem, ali je publika prepoznala njene univerzalne ideje i interesom je nagradila njenu dosljednost u izričaju. 

Izložba je otvorena do 4. svibnja.