Nezaboravan fantasy film čileanskog velikana filma Raúla Ruiza u MM centru

Grad gusara

Sutra u 19:30 Kratke slike predstavljaju Raúla Ruiza, čileanskog autora koji je većinu života proveo u Francuskoj, stvarao filozofski zaigrane filmove, a međunarodni ugled stekao zahvaljujući nekonvencionalnom filmskom jeziku surealnog karaktera koji mu je donio niz nagrada na velikim svjetskim festivalima te suradnje s velikim zvijezdama poput Johna Malkovicha, Isabelle Hupert i Catherine Deneuve.

Ipak, naklonost filmofila zadobio je manje komercijalnim filmovima poput Tri tužna tigra (Tres tristes tigres), Život je san (Mémoire des apparences) i Grad gusara (La ville des pirates) u kojima se najbolje ogleda njegov surealistički stil te motivi mitologije i snova.

Raul Ruiz

U četvrtak u MM centru gledamo Grad gusara, fantasy film s uporištem u ekstazi, skandalu, zovu divljine, mistifikaciji, proročkim snovima, humoru i tajanstvenome. Melankolična sluškinja Isidore susreće dječaka ubojicu te jedinog stanovnika sićušnog otoka koji dane provodi u svom dvorcu svađajući se s brojnim glasovima u sebi. Smiješan, zastrašujuć i enigmatičan, Grad gusara je poput križanca Petra Pana i Petka 13. ispričanoga u raskošnom baroknom vizualnom stilu koji istovremeno upućuje na Georgesa  Mélièsa i Sergija Leonea.

Film prikazujemo kao dio programske cjeline Izvan fokusa u okviru koje predstavljamo autore čije je stvaralaštvo otvara nove i nekonvencionalne puteve u razvoju kinematografije.

Ulaz na program je besplatan, a više informacija potražite na http://mmcentar.sczg.hr/ i Facebook eventu.