Nick Cave odlučio stati na kraj ušutkavanju glazbenika i glazbe kao takve

Nemali broj slavnih, pa i među njima određeni broj glazbenika, koristi svoju medijsku eksponiranost kako bi pored svog umjetničkog rada skretali pozornost na važna društvena pitanja, ali i prezentirali svoje osobne političke stavove i kritike.

Posljednjih godina na svjetskoj sceni potiče se glazbenike da izbjegavaju i otkazuju nastupe u Izraelu kako bi se izvršio kulturalni bojkot (Boycott, Divestment, Sanctions (BDS) pokret) na državu iz solidarnosti prema Palestini i palestinskom narodu uz naglasak da svaki put kada veliki umjetnik otkaže nastup, to donosi vrlo potrebnu međunarodnu pozornost na situaciju na okupiranim palestinskim teritorijima.

Kompleksno humanitarno-političko pitanje izazvalo je kontroverze među glazbenim kolegama, pogotovo od strane Rogera Watersa i Thurstona Moorea koji žestoko kritiziraju nastupe kolega u Izraelu. No, Nick Cave i The Bad Seeds su ovih dana odlučili stati na kraj takvom pritisku na glazbenike i održati dva nastupa u Tel Avivu, koja su u međuvremenu rasprodana.

Nick Cave je jučer na novinarskoj presici jasno dao do znanja da takav pritisak smatra neprimjerenim te da su njegove odluke vezane za nastupe isključivo intuitivne i usmjerene prema glazbi i publici s kojom se povezuje.

Jednako tako reagirao je i Thom Yorke ove godine u srpnju kada je naišao na jednake kritike zbog nastupa Radioheada u Tel Avivu. Tom prilikom izjavio je da održavati koncerte u pojedinim državama ne znači podržavati njihove politike te da je upravo glazba ta koja mora rušiti granice, a ne ih stvarati, te da svojim radom glazbenici trebaju propagirati otvoreni um, humanost, dijalog i slobodu izražavanja.