NICK CAVE & THE BAD SEEDS – nova reizdanja

clip_image001Nakon što je, uz odlične reakcije kritike i publike, već objavljeno prvih šest albuma Nicka Cavea i njegovih Bad Seedsa, po prvi puta u cjelosti digitalno remasteriranih sa dodatnim bonus dvd diskovima, ovih su se dana u prodaji našla četiri nova naslova. ‘Let Love In’, ‘Murder Ballads’, ‘No More Shall We Part’ i ‘The Boatman’s Call’, dobili su isti tretman, pa tako u luksuznom izdanju donose, osim remasteriranog albuma i novi surrond mix, kao i posebno snimljeni kratki film britanskih umjetnika Iana Forsytha i Jane Pollard, te b-strane singlova, video spotove i ekskluzivne bilješke uz svako izdanje.

‘Let Love In’ je album na kojem je ljubav glavna tema. Aranžmani su suptilni, a izvedbe pažljivo osmišljene. Umješnost Cavea i Seedsa da sviraju mračnu glazbu filmske atmosfere, blista kroz jedan od vrhunaca albuma u pjesmi ‘Red Right Hand ‘ koja opisuje stravičnu i demonsku figuru koja se pojavljuje na rubu grada. Ovaj album, od sva četiri u ovoj seriji reizdanja ima najviše rockerski zvuk (posebno u pjesmi Thirsty Dog) i uz spomenute pjesme, sa njega se svakako izdvaja veliki hit ‘Do You Love Me?’ kao i naslovna tema ‘I Let Love In’.

clip_image002

Album ‘Murder Ballads’ je, nakon albuma o ljubavi, donio kolekciju pjesama o smrti i nasilju. Cave i Seedsi ovdje uspješno mijenjaju svoj zvuk prema jazzu, bluesu i countryju. Album je, osim odličnih ocjena kritike, postigao i veliki komercijalni uspjeh, ponajviše zahvaljujući vječnom duetu između Nicka Cavea i Kylie Minogue u hitu ‘Where The Wild Roses Grow’, a svakako treba spomenuti i duet sa PJ Harvey u sjajnoj pjesmi ‘Henry Lee’.

clip_image003

‘No More Shall We Part’ stigao je 4 godine nakon ‘Murder Ballads’ i donio više promišljenih, predivno napisanih pjesama. Caveova lirska i skladateljska genijalnost ovdje je u prvom planu, a melankolija, intimna atmosfera i gorkoslatke sofisticirane melodije zamijenile su prkos i žešći rock zvuk sa ranijih albuma. Uz naslovnu pjesmu ‘And No More Shall We Part’, izdvajaju se briljantni komadi poput ‘Fifteen Feet Of Pure White Snow’, ‘Love Letter’ i ‘As I Sat Sadly By Her Side’.

clip_image004

Posljednji u ovoj seriji reizdanja je album ‘The Boatman’s Call’ koji donosi introspektivne pjesme o ljubavi i religiji. Većina pjesama je snimljena uz pratnju dva ili tri instrumenta, najčešće bas i klavir, a po mnogima ovo je autorsko remek djelo Nicka Cavea. Krenvši od antologijske ‘Into My Arms’, preko ‘Lime Tree Arbour’ ‘People Ain’t No Good’, pa do ‘(Are You) The One I’ve Been Waiting For?’, ‘Far From Me’ i zaključne ‘Green Eyes’, album kao cjelina i danas zauzima sam vrh Caveove diskografije, u itekako žestokoj konkurenciji sjajnih albuma.

 

 

Ranije objavljeni remasteri:
From Her to Eternity,
The Firstborn Is Dead,
Kicking Against the Pricks
Your Funeral…My Trial
Tender Prey,
The Good Son
Henry’s Dream