NOLA – “Nikad ne zaboravljamo da je muzika emocija”

Naslovna fotografija: Srećko Niketić

Glazba je emocija… i energija. Nola ima i jedno i drugo, a to će najbolje potvrditi u Tvornici kulture 6. travnja kada će napokon i uživo predstaviti pjesme koje su dominirale radijskim top listama posljednih godinu dana.

Od odličnog prvog singla “Drukčije” Nola je iz pulskog studija Partyzan poslala još tri jaka radijska singla – “Moj svijet”, “Sve bi bilo lakše da je ljeto” i “Negdje između” po kojem je i nazvano novo studijsko izdanje, Nolin mini album.

Spomenuti singlovi, zajedno s još jednom novom pjesmom, naći će se na EP-ju “Negdje između” koji će Nola premijerno odsvirati u Tvornici, zajedno s niz drugih pjesama zbog kojih volimo Gabi i Marijana

Gotovo četvrt stoljeća doprinosa glazbenoj sceni proslavit ćete s publikom 6. travnja u zagrebačkoj Tvornici kulture, a kao poklon isti taj dan plasirati ćete i mini album “Negdje između”. Jesu li vam nedostajali koncertne aktivnosti?

GABI – Od koncerata smo se kratko odmarali u siječnju, u prosincu smo se dosta nasvirali, a i nakon Zagreba već ima dogovorenih svirki. Gotovo bih rekla da sviramo u nekom baš dobrom ritmu.

Često se spominje vaša pauza od kreativnog stvaranja, no najčešće je to daleko od istine. Znamo da je Marijan vrlo aktivan u glazbenim i kreativnim strujanjima naše scene kroz svoj rad u studiju, a i veći dio novih pjesama sa posljednjih izdanja nastao je u tom periodu…

GABI – Istina je da je većina pjesama s albuma “Iznad oblaka” nastala upravo u toj, nazovimo je pauzi. Jer život se ne može staviti na pauzu, pa iako nas u to vrijeme nije previše bilo na sceni, radilo se.  Marijan je upravo tada sve više svoje kreative, osim za pisanje pjesama za Nolu, trošio na kazališnu muziku i rad u studiju.

No, u tom periodu se ipak dosta promijenilo, ne samo u glazbenoj industriji. Što vidite kao pozitivne pomake? 

MARIJAN: Tehnološka revolucija je omogućila da svatko može bilo gdje stvarati i onda to svoje djelo, ako želi i odmah podijeliti sa svijetom, i to doslovno s cijelim svijetom. Iskustva drugih i znanje je na udaljenosti par klikova … Zbog tog i takvog razvoja „mali“ izvođač nije više „ovisan“ o izdavaču, naročito ako mu ambicije nisu prevelike, jer ukoliko želite igrati među najvećima ništa ne prolazi bez buisiness supporta.

Ime vašeg novog mini-albuma zapravo puno govori o vašem položaju u kretanjima glazbene scene. Negdje između, stisnuti između obje strane, sami plivate i dobro se snalazite. 🙂

GABI – Tako nekako. I sami smo postavili tu “dijagnozu” a na omotu novog CD-a stoji i “pričica” o tome. Plivamo, snalazimo se, eto kao da nas ta pjesma opisuje, hahaha.

U studiju Partyzan u kojem (Marijane) djeluješ, kao i kroz audio radionice udruge Metamedij, često dolaziš u kontakt s novim kreativnim nadama. Nedavno si sudjelovao u stvaranju debitantskog albuma mlade senzacije po imenu NLV s kojima Nola dijeli jedan zarazno optimističan i emotivan pristup glazbi. Sigurno je inspirativno raditi s takvim pojedincima?

MARIJAN: Posebno se veselim radu s mladima. Oni imaju neiskvarenu želju za stvaranjem i zbog svog mladalačkog neiskustva ne vide prepreke za razliku od starijih kolega koji ponekad teško izlaze iz svojih komfornih zona. Kad je već spomenut NLV, želim im se zahvaliti što su me primili u svoje kreativno društvo.

Nola, foto: Saša Miljević

Uvijek uronjeni u kreativna kretanja, nakon iskušenja i čari roditeljstva, zreliji i inspirirani, u sebi ste pronašli želju za ponovnim angažmanom zajedno. Na novim izdanjima, pa tako i na nadolazećem mini-albumu provuklo se dosta glazbenih utjecaja. Koji glazbeni uratci, pored vašeg osobnog, vas trenutno pokreću?

MARIJAN: Oduvijek sam bio radijski tip, i slušao radio. Radio Pula je imala veliki utjecaj na mene jer sam u svojim ranim dvadesetima radeći na radiju imao priliku neograničeno preslušavati fonoteku i pronalaziti zanimljivu muziku. Nešto slično kao danas na internetu, hahaha, free fall. Sviđa mi se miješanje stilova bez granica.

Kroz vlastito iskustvo radu u studiju, snimanju i miksanju pjesama te dugogodišnji rad kao ton majstor, jesi li postao samokritičan i da li se to odražava na vaše glazbeno stvaranje?

MARIJAN: Da, nekad „previše“ čujem, hahaha. Naravno da se dijelom odražava, vremenom i spoznajama kriteriji rastu, ali nikad ne zaboravljam da je muzika emocija i da često nije važno da sve besprijekorno zvuči i da je sve odsvirano savršeno. Često u masteru pjesme ostanu piloti jer mi samo tako zvuči dobro. Zato svako snimanje mora biti kao da je za pravo. Sve počinje u osobi koja svira i njenom odnosu s instrumentom, još ako je to grupa ljudi koja se kuži – onda imaš jackpot.

Nola, foto: Saša Miljević

Iskrena emocija koja je do sada pratila Nolu osjeti se u svim pjesama, od najranijih do najnovijih, a pažnja publike i kritike koju ste osvojili posljednjim singlovima dokaz je da vaša glazba ostavlja dubok trag na sredinu u kojoj živite. Za to ste od grada Pule 2010. dobili i nagradu za promicanje pozitivnih vrijednosti i obogaćivanje pop-rock scene Pule i Hrvatske. Koja je daljnja vizija za Nolu nakon „Negdje između“?

GABI – Nagrada grada Pule i gradonačelnika došla je baš otprilike u ovo vrijeme prije 7 godina i totalno nas iznenadila, nekako nismo baš to očekivali. Grad Pula i dalje njeguje tu tradiciju. Što se vizije tiče, svirati i stvarati, zatim stvarati i svirati.

(Emanuela Tomino/Mixer.hr)