„Nove pustolovine Don Quijotea“ premijerno u HNK Zagreb

don24U zagrebačkom HNK-u, 11. veljače, u 20 h, održat će se premijera drame „Nove pustolovine Don Quijotea“ prema tekstu Tariqa Alija.

Dramski tekst „Nove pustolovine Don Quijotea“ propituje identitet i društvenu poziciju Don Quijotea u 21.stoljeću. Kako Tariq Ali sam napominje, pravi neprijatelj Don Quijotea iz 17. stoljeća u romanu Miguela de Cervantesa je dogmatizam. Naime, Cervantesovi roditelji, inače Židovi, zbog Španjolske su inkvizicije preobraćeni na kršćanstvo. Upravo zbog toga, kao borbu protiv dogmi svih oblika, Ali je napisao svoj dramski tekst u kojem promišlja važnost i jednakost svih bića; imigranata, vojnika, pjesnika, luđaka, životinja. Kroz vizuru glavnih likova Don Quijotea i Sancha Panse otkrivamo svijet 21. stoljeća na način na koji ga oni vide što dovodi do defamilijarizacije koja nas potiče na pomisao kako je idealizam subverzivan, nimalo besmislen i nipošto uzaludan.

Ansambl je okupljen u nekonvencionalnomu istraživanju pojma donkihotizam i što on sve danas može značiti. Predstava problematizira pitanja individualne slobode, nametnutih svjetonazora, zadatosti ponašanja i uvriježenosti mišljenja.

Glavne uloge tumače Luka Dragić, Ivan Glowatzky, Barbara Vicković i Ivana Boban, a redatelj, scenograf i oblikovatelj svjetla je Paolo Tišljarić.