Novi album makedonskih pop majstora

Bei-the-Fish-Hitorama-photo-by-Bojan-Vasiljevic

Već neko vrijeme Makedonija otvara svoje glazbene granice, a najnoviji bend koji nam dolazi iz susjedstva jest Bei the Fish. Ljubitelji jednostavnog i neopterećonog pop zvuka lako će konzumirati njihov novi, treći po redu album, po naslovom ‘Just an Idea? Atto primo’. Iako je ovaj materijal daleko od zahtjevnog slušanja, to je svejedno konceptualni album, te upravo zato u naslovu stoji ‘atto primo’ iliti ‘prvi čin’. Prvi je to čin ljubavne priče koja je dostupna kao digitalni download na regionalnim MTV sajtovima, dok je drugi dio rezerviran za 17. listopada.

Kao i na prijašnjim albumima, tu su Ogden Anastovski koji je skladao većinu traka, te Valentina Minovska, a tu su još i Branislav Nikolovski, Karolina Goceva, te UK gost Ola Dioss, inače znan kao alternativni hip hop glazbenik. Oni nas kroz devet pjesama i nekih 40 minuta slušanja vode kroz veoma pitku priču electro popa koja u nekim trenucima vuče na Gotan Project, uz vokale inspirirane šansonama. Kao svaka prava priča i ova ima likove, a to su: Lord, Meddlers, He, She, Ideal He i Ideal She. Više simboli nego imena, ali više ni ne treba. Za produkciju su insprirani od legendarnog tima The Neptunes, a to je činjenica koja od malog albuma može stvoriti nešto poprilično veliko. Artwork albuma sadrži tekstove koji slušatelju služe kao vodič kroz pjesme. Sve je na engleskom, dakle Bei the Fish ciljaju internacionalno.

Bez pretjerane komplikacije, ove ležerne pop pjesme vode nas u ljubavnu priču u kojoj glavni lik prolazi kroz gradsku vrevu dok se prisjeća djetinstva (When I Was Young, Big City Mixed Up), potom upoznaje djevojku na autobusnoj stanici, što je naravno ljubav na prvi pogled. Dobije njezin broj, krene je zvati, ali ona se ne javlja, iako on zove tisuću puta (Called You Once).

Ona ostaje sama (I’m On My Own), šeće parkom i konačno da shvati da joj ta samoća ipak ne odgovara, tako da se njemu posreći, i uspije je nazvati uz pomoć Meddlersa, koji su zapravo kupidi čija je misija spojiti ovaj idealan par. I s time završava atto primo, prvi čin – Dating Game. Nastavak priče o zaljubljenom paru slijedi u listopadu.

Umjesto da su čitavu priču nagurali u jedan poduži album, Bei the Fish su učinili odličnu odluku i podijelili činove u samostojeće albume. Tako da devet traka ove priče ne umori, a slušatelj ostane zainteresiran za slijedeći dio. Ovaj opušteni, skoro pa lounge soundtrack naći će mnogim zvučnicima u Hrvatskoj i šire, a posebno je skrojen za sve koji vole kombinaciju bossa nova beatova u electro pop okruženju. Bei the Fish nastupaju na jednom od festivala ovog ljeta, a uskoro cete saznato kojemu.

Tracklist:

1) It’s Over
2) When I Was Young
3) The Dream
4) Big City – Mixed Up
5) Called You Once
6) I’m On My Own
7) Just a Game
8) Intermission
9) Dating Game

photo: Bojan Vasiljević