Novi album slovenskog kvarteta džeZZva – “Live From The Hidden Courtyard”

Slovenski etno jazz kvartet džeZZva glazbenoj sceni predstavio se krajem godine 2014., kada su izdali svoj prvi istoimeni album džeZZva. U kolovozu prošle godine, sastav (Dejan Berden – klavir, Iztok Rodež – gitara, Mojmir Wolf – kontrabas, Miran Celec – bubnjevi) snimio je svoj koncert na Skritem dvorišču u Murski Soboti, gradu, iz kojeg inače dolaze te su isti predstavili pod imenom “Live From The Hidden Courtyard”.

Album s naslovom džeZZva Live From The Hidden Courtyard, odraz je sastava i njegovog rada u datom trenutku, na domaćem terenu, ispred domaće publike, na bini, kako takvom sastavu i pristoji. Album donosi dobrih 70 minuta čiste koncertne glazbe, a na njemu su predstavljene dvije nove stvari kao i pet kompozicija sa njihovog prvog albuma. Glazba sastava je relativno lagana za slušanje, što ne znači da je jednostavna. Suprotno, u njihovoj glazbi mogu uživati i stariji ljubitelji jazza, kao i oni koji uopće nisu u dodiru s njim. Karakterizira ju spoj tradicije američkog jazza s elementima europske klasične glazbe, isprepletenih s utjecajima folk kulture Južne Europe – kao spoj istoka i zapada.

džeZZva Live From The Hidden Courtyard jedan je rijetkih slovenskih live albuma. Snimanje koncerta rad je Kristjana Ivanova, mix i mastering uradili su Ivor Knafelj i Dejan Berden, fotografiju za omot snimio je Marjan Vaupotič, a koncertne fotografije Zoran Norčič.