Odbor Europske filmske akademije (EFA) podržao inicijativu “Puk’o nam je film”

Odbor Europske filmske akademije (EFA) uputio je jučer pismo predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović, premijeru Andreju Plenkoviću i ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek u kojem izražava solidarnost s potpisnicima inicijative Puk’o nam je film u njihovim nastojanjima da zaštite hrvatski film od utjecaja politike. 

Članovi odbora: predsjednica Agnieszka Holland i zamjenici predsjednice Mike Downey i Antonio Saura ispred cijele Europske filmske akademije izražavaju duboko uvjerenje u važnost nezavisnosti hrvatskog filma i očuvanja autonomije postojećeg audiovizalnog modela u RH te upozoravaju na strah velikog broja članova EFA-e da su predložene promjene postojećeg sustava državnih potpora u Hrvatskoj početak nastojanja da se hrvatskoj filmskoj industriji nametne politički pritisak.

Europska filmska akademija jedno je od najznačajnijih europskih i svjetskih filmskih udruženja. Osnovao ju je 1988. njezin prvi predsjednik, znameniti švedski redatelj Ingmar Bergman, zajedno s još 40 europskih redatelja s ciljem promocije europskog filma i zaštite europske filmske industrije. Sjedište EFA-e je u Berlinu, a trenutačno broji više od 3.000 članova.

Prijevod pisma EFA-e na hrvatski prenosimo u cijelosti:

Odbor Europske filmske akademije želi izraziti solidarnost s Društvom hrvatskih redatelja, Hrvatskim društvom filmskih djelatnika te Hrvatskom udrugom producenata, koji su pokrenuli inicijativu “Puk’o nam je film” s ciljem zaštite hrvatskog filma od utjecaja politike i političke kontrole.

Europska filmska akademija, zajedno s 600 potpisnika proglasa “Puk’o nam je film”, izražava duboko uvjerenje u važnost nezavisnosti hrvatskog filma i u očuvanje autonomije postojećeg audiovizalnog modela u Hrvatskoj i pripadajućih mu praksi.

Nakon osnutka HAVC-a, hrvatski je film posljednjih nekoliko godina postao prepoznatljiv uzor i model za filmske fondove diljem srednje Europe te su kao rezultat njegova djelovanja brojni hrvatski filmski autori i djelatnici sudjelovali u nominacijama, ne samo za nagrade Europske filmske akademije, već i na festivalima A kategorije diljem Europe, obilježavajući preporod u prethodno umrtvljenom filmskom krajoliku. Uspjesi hrvatskog filma, bilo da je rijeć o “Zvizdanu” Dalibora Matanića u Cannesu, “Ne gledaj mi u pijat” Hane Jušić u Veneciji ili “Pikniku” Jure Pavlovića koji je prošle godine osvojio nagradu Europske filmske akademije, na ponos su HAVC-u i služe kao dokaz rada Centra na razvoju domaćih talenata.

Veliki broj članova Europske filmske akademije strahuje da su predložene promjene postojećeg sustava državnih potpora nakon odlaska dosadašnjeg ravnatelja Hrvoja Hribara početak nastojanja da se hrvatskoj filmskoj industriji nametne politički pritisak.

Europska filmska akademija podupire i brani pravo na slobodu izražavanja te pravo umjetnika na slobodu izražavanja i pravo umjetnika na slobodu izražavanja bez intervencija vladajuće ideologije. Prestanak slobode izražavanja te nametanje ideoloških i nacionalističkih agendi protivno je europskim demokratskim vrijednostima i vrijednostima Akademije.

Svjesni smo da je zakazan niz sastanaka s ključnim interesnim grupama te uz dužno poštovanje molimo cijenjenu predsjednicu Grabar Kitarović, premijera Plenkovića, predsjednika Hrvatskog sabora Božu Petrova i ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek da uzmu u obzir ove nužne slobode te stajališta Društva hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatske udruge producenata, hrvatskih članova Europske filmske akad-emije, kao i stajalište stotina potpisnika proglasa “Puko nam je film”.

S iznimnim poštovanjem,

Agnieszka Holland, predsjednica

Mike Downey, zamjenik predsjednice

Antonio Saura, zamjenik predsjednice