Odlazak cijenjenog oskarovca i slavnog redatelja Miloša Formana

Slavni češki oskarovac i redatelj holivudskih klasika, Miloš Forman, preminuo je u 86. godini.

Forman kao jedan od najcjenjenijih svjetskih filmskih redatelja, ostat će u sjećanju po svojoj filmografiji koja je tokom godina dokumentirala buntovništvo i ljudski duh. Forman je bio jedan od vodećih autora novog vala koji je donio slobodu izražavanja, ali je pred represijom i cenzurom morao pobjeći iz svoje zemlje 1968. i zasluženo priznanje dočekati u Hollywoodu.

Njegov rad nagrađen je Oscarom za režiju za film “Let iznad kukavičjeg gnijezda”, holivudski klasik koji pamtimo po bravuroznoj glumi Jacka Nicholsona i pet osvojenih Oscara, te “Amadeus”, film o slavnom skladatelju koji je osvojio čak osam Oscara. Forman, među ostalim, potpisuje i režiju kultnog mjuzikla “Kosa” i “Ragtime”, te filmova “Ljubavi jedne plavuše”, “Narod protiv Larryja Flinta” za koji je također bio nominiran za prestižnu strukovnu nagradu i “Čovjek na Mjesecu” s Jimom Carreyjem, nadahnutim životom Andyja Kaufmana.

Smrt ga je zatekla u petak, nakon kratke bolesti, a vijest je češkoj novinskoj agenciji CTK prenijela Formanova supruga Martina.