Odličnim nastupom Omer Avital Qantara završio 11. Zagreb Jazz Festival

Omer Avital Qantar sinoć je zatvorio 11. Zagreb Jazz Festival

Omer Avital Qantar, Fotografija: Davor Hrvoj

Savršeno usvirani i odlično raspoloženi Omer Avital Qantar, predvođen vrhunskim kontrabasistom i skladateljem Omerom Avitalom, sinoć je zatvorio 11. Zagreb Jazz Festival.  

Koliko je Zagreb Jazz Festival s odličnim programom i vrhunskim jazz glazbenicima nedostajao zagrebačkoj publici proteklih pet godina, najbolje pokazuje puna koncertna dvorana Blagoje Bersa Muzičke akademije u Zagrebu. Na sva tri jazz koncerta dvorana je bila puna, a ovacija publike također nije manjkalo.

Sinoćnja zviijezda večeri, Omer Avital, već je nastupao u Hrvatskoj s velikanima Joshuom Redmanom i Anat Cohen te ga je jako veselio povratak hrvatskoj publici.

Omera Avitala nazivaju i izraelskim Charlesom Mingusom, a što sve zna i može s kontrabasom, sinoć je pokazao u dvosatnom nastupu koji je oduševio punu dvoranu, posebno u trenucima kad  je cijenjeni glazbenik zaplesao s kontrabasom.

U sklopu 11. Zagreb Jazz Festivala nastupili su slavni američki glazbenik indijskog porijekla Vijay Iyer i jedan od najcjenjenijih kreativnih umjetnika našeg doba, legendarni trubač  Wadada Leo Smith. Koncert je održao i Aaron Diehl Trio, predvođen jednim od najboljih mladih jazz pijanista koji je pokazao svoju glazbenu svestranost, ljubav prema jazzu, glazbenicima koji su utjecali na njega kao i sviranju klavira.

Fotografija: Vedran Metelko

Ovogodišnji Festival održao se uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba, a počeo je 17. studenoga uz afričke ritmove i zvukove ngonija, odnosno nastupom  “afričkog Jimija Hendrixa”, Bassekou Kouyatea i njegovog benda Ngoni Ba u Tvornici kulture: 

Bassekou Kouyate & Ngoni Ba odličnim koncertom otvorili 11. Zagrebački Jazz Festival