Održana redovna godišnja skupština ZAPRAF-a i HDU-a

18. lipnja 2020. održana je redovna godišnja skupština ZAPRAF-a i HDU-a u prostorijama Hotela As u Zagrebu.

Skupštini je  prisustvovala većina redovnih članova ZAPRAF-a, a istom je predsjedavao predsjednik ZAPRAF-a  Želimir Babogredac. Direktorica ZAPRAF-a, Maja Vidmar Klarić, podnijela je izvješće o radu i financijskom poslovanju ZAPRAF-a u 2019. godini. Uz navedeno, predstavljen je plan rada i financijski plan za sljedeće razdoblje.

Sva izvješća jednoglasno su usvojena, čime su članovi potvrdili zadovoljstvo načinom rada ZAPRAF-a i vođenjem udruge.

Mladen Milić predstavio je izvještaj Nadzornog odbora za prethodno razdoblje, a za članove Nadzornog odbora za sljedeće razdoblje izabrani su Mirjana Matić, Zrinko Tutić i Šima Jovanovac.

ZAPRAF trenutno broji 281 davatelja pomoći, a taj se broj povećava iz godine u godinu, kao i financijski rezultati Udruge. U razdoblju od 2015-2019. godine razina prikupljenih naknada je povećana 19,42%. Samo u 2019. godini naknada od iskorištavanja prava proizvođača fonograma povećala se za gotovo 6%, a troškovi rada ureda iznosili su 14,68%.

Skupštini Hrvatske diskografske udruge podneseno je izvješće o radu i provedenim aktivnostima HDU-a u 2019. godini. Iz mnoštva aktivnosti u proteklom razdoblju mogu se istaknuti sljedeće aktivnosti: Multi-platinum Awards i posebna priznanja dodijeljena istaknutim glazbenicima i članovima glazbene industrije, zakonodavne aktivnosti vezane uz nacrt prijedloga Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, brojne promotivne aktivnosti kao što je Mjesec glazbe u Zagrebu, Nacionalni dan albuma, izdavanje knjige „71 priča o albumima,“ glazbena nagrada Top.HR Music Awards, kampanje Pjevajmo za Zagreb i Slušajmo hrvatsko.

Hrvatska diskografska udruga i za ovo razdoblje bilježi značajne medijske rezultate, uz 2370 objava u kojima se spominje Hrvatska diskografska udruga, od čega je 1610 objava na webu. Objave Hrvatske diskografske udruge premašile su broj od 4 milijuna impresija, tj. preko četiri milijuna pogleda na vijesti ili oglase HDU-a te objave na društvenim mrežama. U usporedbi s prvih pet mjeseci 2019. godine, 2020. godine ostvaren je porast od 61,42% kad je riječ o broju web objava u kojima se spominje Hrvatska diskografska udruga. Uz to, Hrvatska diskografska udruga može se pratiti na LinkedInuInstagramuYouTubeuDeezeruApple Musicu te Facebooku, na kojem je, u ovom periodu, zabilježeno čak 1164 novih pratitelja.

Uz sve navedeno, predstavljen je plan rada i financijski plan za sljedeće razdoblje.

Proglašen je i Upravni odbor za sljedeće razdoblje koji čine sljedeće diskografske kuće: Croatia Records, Menart, Dancing Bear, Dallas, Aquarius, Scardona, Hit Records.