Odvjetničko ludilo u sjajnom romanu „Siva gora“

Samantha Kofer mlada je odvjetnica čiji se život oduvijek vrtio oko pravnog svijeta. Majka joj je izgradila uspješnu tridesetogodišnju karijeru u Ministarstvu pravosuđa dok joj je otac zgrtao ogromne količine novaca u borbi protiv velikih korporacija. Kći, Samantha, odlučila je krenuti njihovim stopama te uspješno završava politologiju na Georgetownu a pravni fakultet nakon toga završava bez imalo problema. Zaposlila se u S&G kompaniji kojoj dolazi kraj u trenutku kada ustupa velika ekonomska kriza 2008. godine  i urušava se četvrta po veličini investicijska banka Lehman Brothers. Masovno se otpuštaju odvjetnici među kojima se nalazi i ona. Njen život u luksuzu tu dolazi na kraj. Međutim, u njoj se pojavljuje osjećaj velikog olakšanja te s lakoćom donosi čvrstu odluku da kreće naprijed nepredvidivim stopama. 

U roku od tjedan dana se snalazi i pronalazi novi posao. Napušta Manhattan i odlazi u gorje Appalachian gdje odlučuje volontirati u dobrotvornoj pravnoj organizaciji kao odvjetnička pripravnica. Odlaskom u taj skriveni provincijski svijet i napuštanjem života velikog grada susreće se sa situacijama i problemima koji joj njenu ideju o životu poljuljaju i dovode joj sve planove u pitanje. Svijetom u koji se upustila ne vladaju zakoni, pravila ili propisi. Vladaju tajne koje su zauvijek trebale biti skrivene u planinama toga područja. Novi posao uvodi ju u opasno podneblje gdje se bogatstvo vrti oko rudnika ugljena pri čemu svatko želi izvući deblji kraj. Tada se mlada odvjetnica susreće s novim i ozbiljnijim slučajevima u njenom poslu te se mora suprotstaviti velikim korporacijama koje se bave eksploatacijom ugljena na tim prostorima. Mogućnost za prisustvo nasilja počinje biti neizbježno a Samantha ulazi u jednu od najozbiljnijih i najvećih parnica u njenom životu. 

John Grisham u trileru „Siva gora“ (Znanje) odvodi nas u svijet odvjetničkog ludila. Ovo djelo, kao i ostalih 25 romana, ostavljaju čitatelja bez daha. Oko dvadeset njegovih knjiga prevedeno je na hrvatski jezik, a Znanje nam uz naslov „Siva gora“ donosi i „Pravednik“, „Iznuđivač“ i „Javorov drvored“.