Okrenuli smo i Tost sa sedam brzopoteznih

tost

Kako smo započeli zagrijavanje za r’n’r jesen s dečkima iz Pištolja na gumene metke, nastavljamo s još jednim bendom koji će nastupiti na trećem pulskom KUFer-u, riječkim ekiparcima iz benda TOST.

Na ovom kulturno-umjetničkom festivalu koji od 6. do 9. listopada u Puli organiziraju studenti članovi Udruge studenata, Vijeće za suradnju studenata Pula i njihovi suradnici, ovogodišnja je tema hrvatski animirani film, a prati ju odličan glazbeni program.

Mladi bendovi kao što su Kevlar Bikini, Invert, Tost, Officer Down, i Pištolj na gumene metke zabavljat će posjetitelje u petak 7. listopada na parkiralištu Sveučilišta u Puli, a u subotu 8. listopada, na Kaštelu, nakon dugo vremena nastupit će Urban & 4. Atmosferu prije nastupa Urbana zagrijat će, pulskoj publici već dobro poznati, Tutankhamon Space Machine.

Inače TOST aktivno djeluje od 2001. godine a iza sebe  imaju dva demo albuma “Brže,više,žešće!” i “La Marionetta” te dva EP izdanja. Uz nekoliko promjena među redovima od 2005. djeluju u postavi Tomislav Matić (vokal), Darijan Dundović (bas), Vedran Iskra (bubanj), Petar Brković (gitara) i Ivan Brajković (gitara), a u toj su postavi do danas odsvirali više od 200 koncerata diljem JI Europe što ih svrstava u jedan od najaktivnijih riječkih bendova.

Nakon godinu dana stanke prošle godine se ponovo okupila ista peteročlana ekipa, aktivno  su  započeli  sa radom, kako na novom materijalu, tako i sa uvježbavanjem starih  pjesama. Zadnji EP je izašao 2010. godine i poslužio je kao priprema za nadolazeći novi album koji su započeli snimati u travnju. EP je snimljen u studiju Igora Rogovića u Crikvenici (poznatiji kao gitarista punk/rock benda Invert koji također nastupa na KUFer-u!), a pjesme “Another Silent March” i “This Is Your Fame” najavile su osvježenje u njihovom dosadašnjem zvuku i izlazak iz standardnih melodičnih hardcore/punk okvira prema kojima su dosada bili prepoznatljivi. Datum izlaska novog studijskog albuma nije još konkretno utvrđen,ali poznato da će biti izdan  na engleskom i na hrvatskom jeziku.

Dečki su ovaj mjesec na svojoj prvoj europskoj turneji uz potporu mladog slovenskog sastava White Stain i upravo večeras ih možete provjeriti u zagrebačkom klubu Time. Dakle, check this out i pravac Malešnice večeras.

1. Kada ste se okupili i na čiju inicijativu?

TOST se okupio 2001. godine, kada je onda pet klinca koji su zajedno išli u srednju školu poželjeli napraviti bend i pokušati svirati nešto. Okupili smo se po principu “tko se našao u tom trenutku u parkiću kraj škole dobio je funkciju u bendu” iako u to vrijem nisu svi znali svirat nekakav instrument, a i oni koji jesu nisu baratali svojim ni približno kao danas.

2. Otkud ideja za ime benda?

Ideja za ime benda došla je od Pere (lead gitariste) i u tom trenutku je zvučala super. Kad bi išta mogli promjeniti od početaka do danas bilo bi to ime. Nekako sada kada smo stariji blesavo zvuči ali priraslo je srcu zato se i zovemo tako do dana današnjeg.

3. Koja tematika prevladava u tekstovima vaših pjesama? Što želite poručiti svojim tekstovima, na kakvu publiku ciljate?

Tematika tekstova naših pjesama uključuje najviše društveno angažirane tekstove, iako se velik broj tekstova odnosi na osobna iskustva i doživljaje svijeta oko nas. Poknekad se tu radi o društvenim nepravdama, ponekad o nedostatku promjena u društvenom uređenju, a često i o nesretnim i sretnim okolnostima pojedinaca. Važno je napomenuti da svakoj tematici pristupamao otvoreno, iskreno i da usvajamo liberalne i slobodne ideje, kako društva tako i pojedinca. Dodajmo da ciljamo na svu publiku koja će doista doživjeti naš bend. Od 7 do 77.

4. Što bi za vas značio pojam “uspjeti”?

Mislim da bi se svi u bendu složili da “uspjeh” u glazbenom smislu znači vrlo jednostavno svirati muziku kakvu voliš, govoriti iskreno što misliš, a za uzvrat dobiti što bolji feedback od publike, a da pritom ne dovedeš sam sebe do ruba bankrota, svaki put kad moraš snimiti album ili otputovati na svirku. Dakle TOST još nije uspio, uvijek smo na rubu bankrota. 😀

5. Po vašem mišljenju, kakav bi bend trebao biti i koje korake poduzeti da bi postao uspješan?

Nema formule,ali nekako se nadam da ako dovoljno vjeruješ u ono što radiš i trudiš se svirati što više i što bolje da se jednog dana sve to možda i isplati i u tom “materijalnom ” smislu.

6. Kakvi su vam planovi u budućnosti?

Nedavno smo završili snimanje novog materjala pa se nadamo i uskorom dogovoru oko izdavanja istog. Ostatak planova se nikad nije promijenio. Što više koncerata na što više različitih mjesta. Evo i dok sad ovo pišem TOST je na desetodnevnoj turneji po Europi.Dakle nema stajanja.

7. Slobodan opis benda u kakvom ga svjetlu vi vidite!

Najbolje da kad nas sretnete u svom selu ili gradu, popričate sa nama nakon kocerta, popijete pivu i opustite se. Mi smo 5 momaka koji stvarno vole što rade i u 10 godina nikad nismo odustali od svega toga. Nadam se da nikad ni nećemo. (Tomislav Matić)

Kao najavu turneje, i proslave deset godišnjice postojanja benda na njihovim  YouTube i Facebook stranicama možete čuti novonastalu pjesmu pod nazivom Tinderbox.