Oliverov Trag u beskraju

Nova Gallova knjiga o Oliveru Dragojeviću zaokružuje biografiju i diskografiju velikog pjevača te je svojevrsni treći dio autorove recentne splitske trilogije koju čine lanjska knjiga i ovogodišnji box s pet CD-a "Splitska dica" te "Trag u beskraju".

Nova knjiga našeg kritičara Zlatka Galla, biografija Olivera Dragojevića, „Trag u beskraju“ promovirat će se u četvrtak 6.prosinca (u 12 sati) u splitskom restoranu „Bajamonti“ na legendarnim Prokurativama gdje je i počela glazbena afirmacija „kozmičkog Dalmatinca“. O novoj Gallovoj knjizi (u izdanju MB Books Nevena Kepeskog) svoje su već rekli Siniša Škarica, Aleksandar Dragaš i Hrvoje Horvat.  

„Životna priča i temeljita biografija pedesetogodišnje karijere Olivera Dragojevića,  najpoštovanijeg Glasa ovih prostora iz pera Zlatka Galla doajena kritičke misli i pop-kulturne perjanice glazbene epohe koja spaja 2. i 3. milenij… Obavezno je to štivo za svakog koga imalo dotiču kantilene i rime naše svakodnevice“ (Siniša Škarica)

„Zlatko Gall se svojim opservacijama dotakao najvažnijih mjesta Oliverove karijere, ključnih pjesama i albuma (i dobrih i loših), prvih festivalskih uspjeha, glazbeničkih dilema, no osnovna vrijednost biografije leži u puštanju Olivera i njegovih članova obitelji i najbližih prijatelja da opišu kako Oliver funkcionira tamo gdje ga ne vidimo – za bilijarskim stolom, na barci, u Veloj Luci, u ribolovu, u „malomišćanskoj“ siesti… Gall je time ispoštovao jednu od tradicija po kojoj biografske knjige pop i rock zvijezda prije svega trebaju osvijetliti život i lik, a tek potom djelo glazbenika o kojima se piše“ (Aleksandar Dragaš).

„Knjiga Zlatka Galla o Oliveru Dragojeviću, kao i one o Gibonniju i splitskoj dici, daju zaokruženu sliku o „splitskom điru“ i sceni koja je ključnim protagonistima definirala bitno širi prostor. Radi se o revalorizaciji lokalnih specijaliteta s „nacionalnom koncesijom“. Probojnost splitske glazbene scene i domet njenih najistaknutijih protagonista toliko su odredili stanje na cjelokupnom hrvatskom i nekad jugoslavenskom glazbenom teritoriju, da je temeljito pisanje o imenima poput Olivera mogućnost da se prevrednuje tema i ponekad podcjenjivački odnos rokerskog glazbenog „sjevera“ prema zabavnjačkom „jugu“. Olivera su voljeli mnogi, ali još je više toga što o njemu mnogi i danas ne znaju no mogu saznati u ovoj knjizi“ (Hrvoje Horvat).

Nova Gallova knjiga o Oliveru Dragojeviću zaokružuje biografiju i diskografiju velikog pjevača te je svojevrsni treći dio autorove recentne splitske trilogije koju čine lanjska knjiga i ovogodišnji box s pet CD-a „Splitska dica“ te „Trag u beskraju“.

Zlatko Gall