Opeth stavili “srce na dlan”

Hjärtat Vet Vad Handen Gör

(Opeth, promo fotografija)

Švedskih profesori progressive heavy rocka, grupa Opeth, objavili su prvi prvi singl s nadolazećeg studijskog izdanja “In Cauda Venenum”.

Pjesmom “Heart In Hand” najavljuju svoj trinaesti album čiji je izlazak potvrđen za 27. rujna ove godine:

Snimljen prošle godine u Park Studiosu u Štokholmu, “In Cauda Venenum”, će biti dostupan na švedskom i na engleskom jeziku. Osim dvojezične verzije, album će se moći nabaviti i u različitim fizičkim i digitalnim oblicima.

Upravo objavljenu pjesmu, pjevač/gitarist/autor Mikael Åkerfeldt opisuje:

“Hjärtat Vet Vad Handen Gör ili, u engleskoj verziji – Heart In Hand, jedna je od prvih pjesama koje sam napisao za “In Cauda Venenum”. Odmah sam znao da će vjerojatno imati tu “moć” da bude jedan od budućih singlova kojim ćemo najaviti album. I bio sam u pravu – a, odluku o odabiru singlova prepustio sam menadžerima. Meni je zapravo bilo svejedno jer, dok stvaram, svakoj pjesmi se posvetim jednako. … Vezano uz ovu pjesmu, imamo i jednu od onih “sreća u nesreći” anegdota. Mendezov bas se pokvario usred snimanja pa smo tako u trenutku kada je svirao beatlesovski stari Hofner dobili neki tutnjajuči zvuk. To je zapravo “sjelo” tako dobro da smo odlučili ostaviti tako. Lagao bih sam sebe kad ne bih rekao da mi je taj zvuk sad najbolji dio pjesme. Volim kad stvari izmaknu kontroli samo radi toga da bi se dogodilo nešto još bolje.

Ovo je prvi uvid u Opethov novi album, i naravno, nadam se da će vam se svidjeti. Sve pjesme s novog albuma su drugačije jedan od druge i, ako mene pitate, samim time i podjednako važne. Uživajte!”

Vezano uz pomalo sanjiv smjer novog albuma, Åkerfeldt objašnjava:

“…heavy zvuk danas više povezujem s emocijom, smislenim heavy nizom akorada, isprepletenosti glazbe i osjećaja. Za mene, opis žestine više nije samo bend Meshuggah. Iako, to je j… žestok bend! Osobno sada smatram da nije sve u tome.”

“In Cauda Venenum” popis pjesama:

01. Livet’s Trädgård / Garden Of Earthly Delights (Intro)
02. Svekets Prins / Dignity
03. Hjärtat Vet Vad Handen Gör / Heart In Hand
04. De Närmast Sörjande / Next Of Kin
05. Minnets Yta / Lovelorn Crime
06. Charlatan
07. Ingen Sanning Är Allas / Universal Truth
08. Banemannen / The Garroter
09. Kontinuerlig Drift / Continuum
10. Allting Tar Slut / All Things Will Pass