Osječki Bluestrip promovirali svoj album prvijenac

bluestripzp2

Slobodan Šijan

Dan grada Osijeka, osim otvorenja renoviranog Trga Slobode, možda sasvim slučajno, donio je sa sobom vikend u znaku rock n’ rolla.

Osječani su se barem na kratko mogli podsjetiti na vrijeme kada je urbana kultura bila sastavnica grada za razliku od danas kada je scena marginalizirana na nekolicinu klubova koji prkosno odolijevaju najezdi zabavnog i folk trasha na uštrb vlastitih financijskih dobitaka.

Upravo u jednom od tih klubova, poznatom Big Benu u Osječkoj tvrđi, u petak navečer održana je promocija albuma prvijenca “Bird on a wire” Osječke blues-rock grupe Bluestrip.

Pred brojnom publikom i prijateljima, bend je predstavio autorske pjesme koje se nalaze na njihovom prvom albumu konkretnom, muškom svirkom kakvu žanr i zaslužuje.

bluestripzp1Bluestrip nije nepoznato ime na osječkoj sceni. Nekadašnja petorka u sastavu Mario Papić i Ivan Bekavac (gitare), Tomislav Duvnjak (bas), Moreno Pletikosić (klavijature), Dragan Stojković (bubnjevi) djelovali su po Osijeku i okolici, uglavnom izvodeći rock klasike, dok im se prije koju godinu nije priključio pjevač Stjepan Pete – File s kojim se Bluestrip upušta u proizvodnju autorskih pjesama što je rezultiralo ovim albumom.

Bogato sviračko iskustvo benda, kao i pjevačko-zabavljačko pjevača Fileta, osjetilo se i u svakom trenutku koncerta. Iz pjesme u pjesmu bend je zagrijavao vidno zadovoljnu publiku zvukom i snagom kakve se ne bi postidjeli velikani rocka američkog juga. Pjesme uživo zvuče odlično i svakako će ih biti zanimljivo poslušati kako zvuče u studijskoj verziji.

U maniri pravih domaćina, Bluestrip je pripremio još jedno iznenađenje. Kao gost večeri promociju je podržao zagrebački bend Odron koji je izašao pred publiku poslije Bluestripa i samom hapeningu dodao gotovo povijesni element. Big Ben, u skladu sa svojim imenom, te večeri je podsjećao na London 60-ih godina. Odron koji je sastavljen od šestorice hrvatskih rock n’ roll dinosaura, među kojima su najzvučnija imena Zoran Čalić iz Majki te Vlatko Čavar – Brada iz Psihomodo Popa, rokali su stare pjesme Stonesa i podsjetili na vrijeme kada u Rock n’ roll još nije ušla velika lova i pretvorila ga u industriju.

bluestripzp3Baš kao i dinosauri iz Odrona i glazbenici iz Bluestripa su vrsta koja izumire. Istinski muzičari koji nisu zaboravili prvobitno značenje rock n’ rolla u čijem duhu se i završila fenomenalna večer vrhunske muzike, prijateljstva i druženja.

Nije zgoreg za spomenuti da je album “Bird on the wire” osječkog Bluestripa izdan za diskografsku kuću Slušaj najglasnije legendarnog diskografa Zdenka Franjića zaslužnog za prva albumska ostvarenja Majki, Goribora, Bambi Molestersa i mnogih drugih bendova i izvođača koji danas zauzimaju značajno mjesto na domaćoj ili stranoj rock sceni.

Upravo poput Franjića, vjerujem da će i drugi ljubitelji dobrog rocka prepoznati album grupe Bluestrip koja apsolutno predstavlja svježu krv na poprilično onemoćaloj domaćoj rock sceni.

U svakom slučaju, ako album Bluestripa “Bird on the Wire” bude upola dobar kao promocija, imat ćemo se čemu veseliti.