„Othello: nezakonita liturgija“ zadarskog Verrdija gostuje u ZKM-u

U subotu i nedjelju 11. i 12. studenoga, u 20 sati u Zagrebačkom kazalištu mladih gostuje  predstava „Othello: nezakonita liturgija“ u izvedbi Teatra VeRRdi iz Zadra.

Dramaturg i redatelj predstave temeljene na djelu Williama Shakespearea je Zlatko Paković (1968.) kojeg predstavljaju kao srpsku inačicu Olivera Frljića, kazališnog autora, pisca, kritičara i angažiranog intelektualca koji svojim predstavama i javnim istupima već dva desetljeća provocira horde nacionalista, profašista i neoliberalnih kapitalista u Srbiji.

Paković je o predstavi zapisao ovako: „Shakespeareovu tragediju ‘Othello’ držim najsuvremenijim dramskim komadom hic et nunc. Ona potiče na promišljanje ključnoga problema Europe i njezine politike spram afričkih i bliskoistočnih imigranata, poglavito muslimana, koji se, bježeći iz svojih domova od sigurne smrti u ratu – kojemu je stožer hegemonska ideologija bijelog kršćanina – pokušavaju domoći europskih, azurnih obala.(…) Othellova ljubomora nije uzrok, nego sredstvo njegova zločinstva. On mora biti ljubomoran, da se ne bi sučelio s istinom da sam nije ništa drugo do javna mletačka kurva u generalskoj uniformi. On je konvertit – iz islama je prešao u katoličanstvo – ali, on je i kolaboracionist. S Venecijom, i za Veneciju, on ratuje protiv Osmanskog imperija, ali i protiv onih koje danas nazivamo Trećim svijetom. Njegova ljubomora samo je iracionalni, nesvjesni poriv kojim rukovode duboko potisnuti socijalni i politički razlozi, inkarnirani u Othellove emocije i u Othellovu čulnost. Pred nama je, dakle, velika priča o ideologijskom dresiranju čulnosti i emocionalnosti čovjeka.“

U „Othellu: nezakonitoj liturgiji“ glume  Juraj Aras, Hrvojka Begović, Vilim Matula i Zlatko Paković. Ulaznice stoje 30-50 kn.