Otvorena je izložba naslovnica legendarnih vinila Jugotona autora Ivice Jakića

"Dihotomija vinilu (1975.-1985.)"

Povodom obilježavanja stote obljetnice prestižnog tehničkog fakulteta, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, otvorena je izložba naslovnica legendarnih vinila Jugotona nastalih kroz objektiv diplomiranog inženjera strojarstva Ivice Jakića.

Gabi Novak, Tereza Kesovija, Zrinko Tutić i Ivica Propadalo samo su neki od glazbenih velikana hrvatske scene koji su sinoć podržali otvorenje izložbe fotografija na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, projekt “Dihotomija vinilu (1975.-1985.)”. Radi se o fotografijama popularnih izvođača snimljenim za omotnice ploča Jugotona, u to vrijeme najvećeg izdavača ploča na prostoru bivše države te niz umjetničkih, nekomercijalnih fotografija kompozicijom i motivima u potpunoj suprotnosti s omotnicama ploča.

Radovi Ivice Jakića nastali su u vrijeme njegova studiranja na Fakultetu, a obuhvaćaju dvije sasvim različite i međusobno suprotstavljene serije radova. Konfrontiraju funkcionalnu i umjetničku fotografiju, portrete umjetnika i motive geometrijskih struktura oko nas, osjećaje i racionalnost. Kao takve su rad fotografa i inženjera – svjetlo i kompozicija u funkciji cilja razlikovna su značajna dobrih majstora fotografije.
Na otvorenju izložbe govorili su u ime Fakulteta dekan prof.dr.sc. Dubravko Majetić i prof. emeritus Dorian Marjanović, zatim jedan od najvećih hrvatskih skladatelja popularne i zabavne glazbe Zrinko Tutić i direktor Croatia Recordsa Želimir Babogredac.

“Rimska ploča” Arsena Dedića“Ljubavna pjesma” Olivera Dragojevića,“Prašina s puta” Meri Cetinić i “77” Gabi Novak samo su neka od remek-djela koja se u auli Velike vijećnice Fakulteta strojarstva i brodogradnje mogu pogledati do 14. lipnja, svakim radnim danom od 10 do 15 h.

(Fotografije: Nikola Knežević)