Otvorenje izložbe “Globusi” Mije Orsag u Galeriji Karas

Mia Orsag, po vlastitim riječima, čipkama-podmetačima i stolnjacima pristupa kao mediju u kojemu je trajno pohranjena meditativna energija predana i procesualno tretirana rada

U utorak, 3. rujna 2019. u 19.00 sati u Galeriji Karas  (Zvonimirova 58) otvorit će se izložba umjetnice Mije Orsag pod nazivom Globusi. Izložba ostaje otvorena do 15. 09. 2019.

(…) Nevelik prostor Galerije Karas Mia Orsag ispunjava, dakle, sa sedam – broj bremenit simboličkim i asocijativnim konotacijama – bijelih kugli ne posve pravilnih oblika, različitih dimenzija te istaknutih tekstura. (…)

(…) Mia Orsag, po vlastitim riječima, čipkama-podmetačima i stolnjacima pristupa kao mediju u kojemu je trajno pohranjena meditativna energija predana i procesualno tretirana rada. Njihovim utapanjem u poliester kao da se trajno konzervira sjećanje na jedno posve drugačije vrijeme. Takvom osjećaju svojom zaokruženošću i cjelovitošću doprinosi, dakako, i forma kugle. Prostor i vrijeme stopili su se u jedno, a na svakome od nas tek je pronaći svoju vlastitu kuglu.

(Iz predgovora, Vanja Babić)

Mia Orsag stekla je zvanje  Akademske kiparice na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Izlagala je na domaćim i međunarodnim izložbama (Poljska, Italija, Njemačka, Filipini, Vijetnam i dr.), organizirala i vodila nekoliko likovnih radionica te suorganizirala nekoliko dobrotvornih događanja. Stekla je i zvanje grafičkog dizajnera te pripada mlađoj generaciji hrvatskih kipara koji su usmjereni na istraživanje i narativni potencijal teksture i materijala kojim stvaraju. Od 2006. godine aktivno sudjeluje na hrvatskoj likovnoj sceni – autorica je kustoske koncepcije 33. salona mladih – Troškovnik (s Martinom Miholić) te idejna  začetnica programa pod nazivom Vrtlarenje – Art hangout. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, a radovi Mije Orsag zastupljeni su u nekoliko privatnih kolekcija.