PARANGALL | Andrej Grozdanov and World Guitarists – Sjajna duhovna glazba i za vjernike i bezbošce

"Gospel On Guitar je izniman album za ljubitelje akustičnih gitara, meditativne no istovremeno i uznosite  glazbe."

Piše: Zlatko Gall

Sjajna duhovna glazba i za vjernike i bezbošce

ANDREJ GROZDANOV AND WORLD GUITARISTS
Gospel On Guitar
Bonio Records
**** ½

Vrijeme Korizme većina danas doživljava kao sezonsko skidanje kilograma ili čišćenje od nikotina i alkohola no za one druge kojima je milija meditacija album znanog gitariste Andreja Grozdanova „Gospel On Guitar“ ponudio je idealan sadržaj. Točnije izniman album gitarske – hajmo ofrlje kazati – meditativne i duhovne glazbe s nadahnutim obradama novijih duhovnih pjesama, izvornog gospela (negro spiritual) i srednjevjekovnih tema. U izvedbi akustičnih gitara. Gitara u množini stoga što su se Grozdanovu priključili sjajni gitaristički gosti poput Phila Keaggyja (višekratnog laureata Guitar Player Magazina) u temi „The Mighty Fortress Is Our God“ koja kao da je sišla s nekog od najboljih albuma britanskog folk-revivala šezdesetih ili jazz gitariste Johna Stowella koji je ostavio upečatljiv trag okađen gypsy swingom u „Just A Closer Walk With Thee“. Nezaobilazni Vlatko Stefanovski gostovao je u amblematskoj gospel temi „Nobody Knows The Trouble I’ve Seen“ s fluidnim pasažima, Enrico Maria Milanesi pokazao virtuoznog svojeg finger-pickinga u bluegrass stilizaciji „I’ll Fly Away“ a Martin Moro žanrovsko/stilske obzore proširio daškom bluesa u standardu „Oh Happy Day“.

Album je  pak zaključilo još jedno opće mjesto gospela „Swing Low, Sweet Chariot“ s gostom Johnom Standfederom, velemajstorom fingerpickinga/fingerstylea „pročitano“ kao melankolična i gotovo ambijentalna country-gospel tema. Naravno, preostalih šest brojeva odsvirao je sam Grozdanov (uz rtitam gitaristu i producenta Zorana Majstorovića koji je na albumu odradio sjajan posao) pokazavši osim neosporne tehnike i iznimnu dozu maštovitosti i dobrog ukusa koji eksplicitnim nabožnim skladbama daje naglašenu notu univerzalne duhovnosti ali također priječi prerastanje u instrumentalističko prenemaganje.

„Gospel On Guitar“ je stoga izniman album za ljubitelje akustičnih gitara, meditativne no istovremeno i uznosite  glazbe. Bez obzira jeste li vjernik, agnostik ili ateist.