PARANGALL | Lika Kolorado – Singl “Spasoje” kao “spasitelj” indie-rocka

Lika Kolorado odličnim singlom najavili novi album

Piše: Zlatko Gall

Ako u ova prevrtljiva meteorološka vremena možda više ne vrijedi ona narodna „po jutru se dan poznaje“, u diskografiji stvari stoje drugačije. Barem u slučaju Lika Kolorada koji su odličnim singlom najavili novi album „Kontura“ čije objavljivanje slijedi u drugoj polovini veljače. „Spasoje“ je naime vraški dobar broj koji mora cimnuti žice svih onih kojima je band Filipa Riđičkog prvijencem zatitrao emocije.

Otvoren sjajnom figurom basa Ane Jelić – koji ide uz bok čuvenih fraziranja Petera Hooka iz najboljih dana Joy Divisiona i New Ordera – „u suho“ uz prepoznatljiv Filipov vokal te postupan ulazak bubnja, „Spasoje“ se već nakon prve minute raspliće kao žestoki rock broj s garažnom energijom križanom s primislima na post-punk. Tema koju je napisao gitarist Vanja Senčar a umješno producirao Skansi, svakim opetovanim slušanjem otkriva  neki novi sloj naizgled minimalističkog broja. Recimo, pozadinske vokale u maniri šezdesetih (nakon što su Stonesi predstavili „Sympathy For The Devil“) ispod kojih manijaklnom brzinom vozi „iskrzana“ neurotična gitara na tragu napaljenog Edgea iz zvjezdanih dana U 2. Ili pak neočekivano pijevni refren koji ulazi u uho iz prve unatoč Filipovom „ne želim imati hit“ pjevanju što svakako  do sada i nije bio baš običaj Like Kolorado. Tu je naravno i furiozno finale s moćnim bubnjanjem Pavla Gulića te neočekivani rez završnice.    

Prvijenac je zagrebački (klasifikacije radi no ipak uvjetno rečeno) indie-rock band predstavio kao grupu u čijem se iskazu ćuti „čista garaža“ iz šezdesetih sa „šlampavim“ gitarama uz mrve post-punka, art-punka, indiea iz nekih starijih vremena, britpopovskih gitarskih vožnji… Moglo bi se reći i da se „Spasoje“ nije mnogo oteo iz zaposjednute žanrovsko-stilske indie niše. No njegov refren kao i sama ritmičnost i dramaturgija broja s uvjerljivim rastom prema finalu sigurno govore o autorskom sazrijevanju i izvođačkom profiliranju.

Svakako, razlog je to više zašto novi album Like Kolorada „Kontura“ valja dočekati s naraslim očekivanjima i pažnjom. Možda ne baš grizući nokte u iščekivanju ali svakako s nadanjem da donosi nastavak „Spasoja“.

****
“Postoje ljudi oko nas, oko mene, koji su izgubljeniji od mene – nježni neki, topli ljudi, naizgled puni grešaka, ali samo u prizmi društvenih, površnih, brzopletih opažanja. I ponekad pomislim, što si marginaliziraniji, neprimjetniji, potlačeniji, to više nekako želim pratiti te stope. Još k tome u našoj narodnoj atmosferi koja često zaglibi u površnost i negativu, ponekad baš u sitnim koracima nađeš najveće tektonske pomake”, ističe Filip Riđički o inspiraciji za tekst novog singla, dok je za glazbu zaslužan Vanja Senčar.
 
Novi album “Kontura” stiže dvije godine od prvijenca “Smiješ zaurlat” (2018.) koji je Liku Kolorado, u sastavu Ana Jelić (bas), Pavle Gulić (bubanj), Filip Riđički (vokal), Vanja Senčar (gitara), pozicionirao među  najperspektivnije bendove u regiji.