PARANGALL | Novi singl Elme Burnić – Iskorak prema indie countryju

Singl "Poklone u boji grlim" dio je materijala koji će se naći na Elminom samostalnom autorskom albumu koji bi na etiketi Croatia recordsa mogao obogatiti ionako već moćnu domaću žensku kantautorsku scenu.Piše: Zlatko Gall

Da se kojim slučajem odlučila za tekst na engleskom friški (drugi po redu) singl Elme Burnić „Poklone u boji grlim“, mirne bi se duše mogao gurnuti pod nazivnik američkog „ženskog pisma“ devedesetih. Recimo u društvo Jewel ili, još ranije, Joan Baez, Joni Mitchell ili pak (možda i najviše) Rickie Lee Jones: pjevačica i kantautorica zvonkog i kristalno jasnog glasa sposobnog za fino emocionalno tkanje vokalnim žicama.

Svi koji već znaju Elmu kao pjevačicu osebujne družine FilmMusicOrkestar žanrovski specijalizirane za izvedbe filmskih songova (ali sa sve više autorskih brojeva) itekako dobro znaju da je riječ o pjevačici koja poput univerzalnih automobilskih guma prianja uz svaku podlogu. Podjednako uvjerljiva u obradama brojeva Jadranke Stojaković, sevdahu, jazz standardima, world musicu, šlagerima, rockerskim brojevima… i svemu onome što čini žanrovski šareni svijet „soundtrackova“.

No ovog puta Elma se zaputila u do sada ne baš često posjećivane glazbene prostore. Točnije u indie/alter country stilizacije koje sjajno pašu i njenom kantautorskom senzibilitetu i čudesnom vokalu. „Poklone u boji grlim“ snolika je „akustičarska“ laganica odsvirana uživo kojoj su aranžeri i producenti Zvonimir i Mario Domazet skrojili idealno ruho. Stilizacije countryja (kojima je Elma vokalom dodala i malo jazzy začina) s prigušenim bubnjem Daria Horvata, Mariovom akustičnom gitarom te Zvonimirovim basom uz diskretne no efektne preplete gitare i mandoline idealno su legli i uz Elmin vokal i željenu snoliku atmosferu. Možda i otvorili nišu u kojoj se kantautorica najbolje snalazi.

Singl „Poklone u boji grlim“ dio je materijala koji će se naći na Elminom samostalnom autorskom albumu koji bi na etiketi Croatia recordsa mogao obogatiti ionako već moćnu domaću žensku kantautorsku scenu. Uzgred rečeno, njegova današnja premijera ujedno je i svojevrsna najava turneje  „6 kinoteka“ s matičnim FilmMusicOrkestrom  koju otvara sutrašnji nastup u zagrebačkoj Kinoteci.