PARANGALL | Perfume Genius, Set My Heart On Fire Immediately – Bezgrješno preskakanje žanrovskih granica

"Jedan od onih projekata nakon kojeg baš sve može biti moguće."

Piše: Zlatko Gall

Bezgrješno preskakanje žanrovskih granica


PERFUME GENIUS

Set My Heart On Fire Immediately
Matador
**** ½

Mike Hadreas iliti Perfume Genius i petim je albumom potvrdio svoju nepodnošljivu lakoću slaganja očaravajućih melodija, nadahnutih glazbenih tekstura u suživotu gudača i čembala (koji se nakon psihodeličnih šezdesetih sve više vraća u suvremenu zvukovnicu nadahnutu chamber-popom), klavira i gitara… Savršeno aranžiran produciran i odsviran album – što ne čudi zna li se da su kao session glazbenici na albumu prisutni veterani poput bubnjara Jima Keltnera i Matta Chamberlaina ili basiste Pina Palladina – zorno svjedoči o putu kojeg je Hadreas prošao od deset godina starog debuta „Learning“ i njegovog isposničkog klavirskog zvuka do friškog projekta s kojim uvjerljivo (s punim pokrićem) kuca na vrata publike sklone mainstreamu. Naravno, daleko od konfekcije i „guzouvlekačkih“ nakana onoj famoznoj „masovnoj publici“ koja konzumira samo robu s Top 10 izloga.

Album sjajno otvara „Whole Life“, snena balada s nadahnućem u chamber popu, no „Describe“ koja slijedi za njom je gitarski broj kao posveta alter rocku/grungeu ranih devedesetih s mrvu začina harrisonovskog sola i „retroa“ šezdesetih a „Without You“ rasni komad ovodobnog „trubadurskog“ iskaza. „Jason“ – s upečatljivim falsetto vokalom tema je atmosferom nalik ranom Airu (s odličnim kombinacijama gudača, električnog klavira, čembala…), „Leave“ nježna folkom ozračena „ambijentalna“ psihodelija kojoj aromu daje pozadinski vokal (podsjećajući na This Mortal Coil i srodne bendove osamdesetih) i harfa a „On The Floor“ neočekivan iskorak u plesni funkom ozračen indie-pop  osamdesetih uz stilizacije na tragu Prefab Sprouta..

I druga polovina albuma nudi jednako „rastresit“ žanrovski materijal koji je – za divno čudo – srastao u cjelinu albuma koji se doživljava i kao osebujna suita s raznorodnim stavcima. Sjajna pop tema „Your Body Changes Everything“ logičan je tako nastavak prethodnog broja kao – da nije dramatičnih gudača – štogod iz repertoara osamdesetih a njima čista suprotnost škrta „Moonband“ s gudačima i flautom, podsjetnik na rane radove, usporena do metabolizma gmaza u hladnjaku. Posve logičan je to uvod u slijedeću „Just A Touch“ satkanu od same „atmosfere“ i elektroničke ritmičke „podloge“  dok je „Nothing At All“ Hadreasova verzija mid-tempo rock broja s temeljito distorziranim gitarama koje voze u „kontri“ s nježnim vokalom i umetcima baroknih gudača. „One More Try“ medenastu melodiju oblaže u prozračnu koprenu s „mali milijun“ fascinantnih detalja pitkog no vraški slojevitog aranžmana. Baš kao i u slijedećoj „Some Dream“ u kojoj se minimalistički atmosferski broj naglašava robusnim gitarskim uletima avant-rocka. Zaključna  „Borrowed Light“ sneni je pak komad orkestriranog prigušenog „ambijentalnog“ Hadreasovog chamber-popa lucidno pomiješanog s poetikom osamdesetih koju tako vješto koristi u svom čudesnom melting potu.

Po osobnom sudu možda i najbolji album u opusu Perfume Geniusa, „Set My Heart On Fire Immediately“ je jedan od onih projekata nakon kojeg baš sve može biti moguće. Jer vrata su širom otvorena…

Naslovnica albuma