Parkova „Sluškinja“ i Mungiuova „Matura“ na programu kina Europa

Na repertoar zagrebačkog kina Europa stigli su novi filmovi Južnokorejca Chan-Wooka Parka, „Sluškinja“ i Rumunja Cristiana Mungiua „Matura“.

Epska povijesna drama „Sluškinja“  erotični je psihološki triler te feministički manifest smješten u razdoblje japanske kolonizacije Koreje. Film prati bivšeg osuđenika Fujiwaru koji se želi domoći velikog nasljedstva bogate Japanke Hideko, pa nagovara Sook-Hee, siromašnu djevojku bez roditelja, da mu pomogne tako da se zaposli kao njezina sluškinja. Međutim, kada odnos Sook-Hee i Hideko doživi neočekivani preokret, situacija se zakomplicira…

Najnoviji film Cristiana Mungiua, dobitnika Zlatne palme za režiju na ovogodišnjem Cannesu, „Matura“ je opora obiteljska priča o Romeu Aldei, uglednom liječniku iz malog rumunjskog grada čija je kći odlikašica, a uspjeh na državnoj maturi omogućit će joj stipendiju za studiranje u Velikoj Britaniji. Međutim, dan prije prvog pisanog testa Eliza jedva izbjegne pokušaj silovanja, a njezina je budućnost ugrožena. Film propituje dobro nam poznat začarani krug korupcije i beznađa u koji mali čovjek neumitno upada želi li zaštititi svoje najbliže.