Petar Ćurić (Croatia Drum Camp) – “Samo najbolje od najboljeg!”

petar-curic_U Hrvatskoj se ovog ljeta događaju ine glazbene manifestacije, a posebno se ističu one s naglašenim edukativnim segmentom nudeći takozvano ‘zaokruženo iskustvo’: učenje, druženje, nastupanje, te natjecanja, putovanja i usavršavanja uz mentorstvo svjetski-poznatih faca i proslavljenih glazbenih autoriteta. Nemoguće govoriti o modernom glazbenom obrazovanju po vanjskim standardima, a da u istoj rečenici odmah ne spomenete Petra Ćurića, mladog magistra glazbe, glazbenog menadžera i producenta – povratnika iz Londona koji  je u relativno kratkom roku pokrenuo neke od najvažnijih glazbeno-obrazovnih projekata u našoj zemlji, ali i na jugoistoku Europe uopće.

Petre, možeš li nam se predstaviti i reći rečenicu-dvije o projektima koje vodiš?

Rođen sam i odrastao u Puli, napustio Hrvatsku kao 16.-godišnjak. Otišao za SAD i mislio ‘nikad natrag u Europu, a kamoli Hrvatsku…!’ (smijeh). No, 15 godina kasnije, nakon New Yorka, Los Angelesa, Dallasa, Manchestera i Londona – vratio sam se! Možda je pripomoglo i to što sam 2007. u istarskom mjestašcu Grožnjanu pokrenuo „Croatia Drum Camp“ međunarodni ljetni seminar udaraljkaša, inače jedini bubnjarski kamp na području jugoistočne Europe. Osim što nam što dolaze predavači iz cijelog svijeta, najveći broj studenata je iz šire regije (Hrvatska, Italija, Slovenija, Austrija, Mađarska, Rumunjska, Grčka). Nakon osam uspješnih izdanja CDC-a, lani sam po istoj špranci pokrenuo i „Croatia Flute Academy“ koji se održava u Karlovcu, a sistem rada je isti kao i u Grožnjanu samo za flautiste! Uz ta dva projekta-kapitalca (CDC ove godine 9., a CFA 2. izdanje) u Ljubljani sam pokrenuo „Drummers Institute“ – bubnjarski institut po uzoru na Drummers Collective New York (predavači su Pier Foschi, dugogodišnji bubnjar Jovanottija i Laure Pausini, te Howard Curtis šef katedre jazz-bubnjeva u Grazu), a u studenom u Zagreb dovodim Terryja Bozzia koji je posljednji put nastupio u našoj zemlji kao bubnjar Franka Zappe 1975. (prije točno 40 godina!). Bozzio se u međuvremenu proslavio kao čovjek koji svira na najvećem svjetskom setu bubnjeva, mislim da se radi o nekoliko tona DW bubnjeva, inače najskupljih na svijetu (smijeh). U slobodno vrijeme vodim Udrugu „Slavni u Istri“ i organiziram događaje od šireg društvenog značaja, primjerice ovog ljeta u prostoru Matice Hrvatske u Puli predavanja hrvatsko-američkog glazbenika i aktiviste Nenada Bacha, poznatog po suradnji s Lady Dijanom, Billom Clintonom, Lucianom Pavarottijem, Bonom (U2) itd.

Siguran si da si sve pobrojao? (smijeh)

Ma nisam, ali neka ovako za početak! (smijeh)

3. CROATIA FLUTE ACADEMY 2015Kažeš „Croatia Flute Academy“ po špranci kao „Croatia Drum Camp“, o čemu je riječ?

Mislim na koncept organiziranja predavača, rasporeda programa i pristupa samom polazniku. Naime, oba događaja traju čitav tjedan, uključuju samo najbolje-od-najboljih svjetske glazbene scene, ljude koji imaju profesure na vodećim akademijama te su angažirani po najprestižnijim halama i s najvećim umjetnicima današnjice. Drugo, polaznici ostaju čitav tjedan na seminaru (smještaj je uključen u kotizaciju) i zaista mogu učiti od svojih mentora, kako za vrijeme nastave tako i za odmora, uz ručak, nakon večere – stalno! Praktički 24-satno glazbeno-umjetničko usavršavanje, da ne govorimo o vrijednim savjetima iz glazbenog biznisa i poslovanja: kako se pripremiti za koju audiciju, na koji način razgovarati sa menadžerima, agentima, itd. Ono najvažnije, što držim da nas razlikuje od ostalih seminara u Europi je – nekako nam uspjeva zadržati jedan kolegijalni i odista prijateljski odnos kako među studentima tako i među profesorima. Predavanja su maksimalno profesionalna, dnevni rasporedi intenzivni i sastavljeni tako da polazniku oduzmu i posljednji atom energije (aktivnosti kreću od 9,00 ujutro a završavaju nerijetko i poslije 22,00h navečer). No, upravo je taj „no-egotrippin’“ pristup koji nas čini posebnim, jer uspjevamo zadržati pozitivan natjecateljski duh na kampovima, a s druge strane izražena je i kolegijalnost u smislu da onaj „bolji“ uvijek na kraju sjedne i pomogne onome koji ga „ne stiže“, nema ograničenja u smislu međusobnog pomaganja, svi zajedno uče i rade i moram priznati da je ta pozitivna ‘kemija’ koja se dogodi na našim seminarima nešto najljepše što sam u životu doživio!

4.CROATIA DRUM CAMP 2015Koje predavače imaš u Grožnjanu ove godine?

Najprije da kažem  „Croatia Drum Camp“ je projekt koji radim u suradnji s Međunarodnim kulturnim centrom Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu. Tradicionalno u kolovozu, ovogodišnji su datumi 3.-10. kolovoza, a deveto izdanje predstavljaju američki predavači: Clayton Cameron, profesor na UCLA u Los Angelesu i dugogodišnji bubnjar Tonnyja Bennetta i Jamesa Taylora; Rick Latham, trenutno profesor na akademiji u Milanu, inače bubnjar Quincyja Jonesa i B.B. Kinga; John Blackwell predavač na Berklee College of Music u Bostonu i bubnjar Prince-a i Justina Timberlakea te moja malenkost s predavanjima iz glazbenog poslovanja.

 A tko dolazi u Karlovac od predavača?

U Karlovac dolaze iznimno jaka imena ove godine. Jasmine Choi je Koreanka sa švicarskom adresom, inače poznata po tome što je bila prva flautistica svijeta s više od milijun pogleda na youtube-u. Riječ je o mlađoj generaciji izvođača, bila je prva flauta Cincinatti orkestra i Bečkih simfoničara, a kasnije kreće u solističke vode što čini i danas – izdala je četiri albuma za SONY Masterworks, a najnoviji peti preko internetske Kickstarter kampanje preko koje je od obožavatelja prikupila više od sto tisuća eura (daleko nadmašivši traženi iznos). Jasmine je svojevrsni flautistički superstar! Zatim, od „stare garde“ dolaze Pierre-Yves Artaud sa pariškog konzervatorija, Andrea Brachfeld iz New Yorka (inače jedna od ponajboljih američkih jazz-flautistica), Gaspar Hoyos je dobro-poznato lice u ovim krajevima pošto je ranije vodio seminare flaute u Grožnjanu (zato nam je jako drago što smo ga mogli pridobiti za Karlovac), a Damjan Krajačić, Zagrepčanin s američkom adresom, moj je prijatelj i suradnik, umjetnički je koordinator za flautiste i specijalist za latino-američke tehnike za flautu. Ove godine je novost suradnja sa pariškim konzervatorijem Ecole Normale, zajedničkim snagama organiziramo natjecanje za vrijeme trajana seminara, a pobjednik će dobiti stipendiju za 1-godišnji studij u Parizu! Svi programi održavaju se u Gradskom kazalištu „Zorin dom“ – zahvaljujemo zaposlenicima Zorin doma na ljubaznosti, a najveću zahvalu zaslužuje ravnatelj kazališta, gospodin Srećko Šestan koji nas je u Karlovac i pozvao te bez kojega ovaj projekt najvjerojatnije nikada ne bi zaživio.

U jednom od svojih intervjua, glumica Anja Šovagović-Despot spominje te kao dio njezina najužeg tima Odbora za kulturu… nisi valjda krenuo u politiku?

Jesam! Šalim se…. (smijeh) Anja je divna osoba, izvanredna glumica i čast mi je reći, draga i dobra prijateljica. Daj Bože da bude sljedeća Ministrica kulture jer je to jedini spas! Odista držim da ona jedina može vratiti ugled ovome čime se svi mi bavimo, a to je hrvatska kultura. Jer, činjenica da danas Hrvatska za kulturu izdvaja samo 0,49 posto cjelokupnog državnog proračuna toliko je tužna da na jedan uvrnut način postaje i smiješna…

Želim da nam svima bude bolje u ovoj našoj maloj ali genijalnoj zemlji. Mislim da možemo postići sve što poželimo ako samo svak’ radi svoj posao, odnosno ako svatko radi ono u čemu je najbolji!

A, privatni život? Žena, djeca, obitelj – nalaziš li vremena?

Živeći u inozemstvu tolike godine navikao sam biti u pokretu, putovati, kretati se. Trenutno živim na relaciji Istra – Ljubljana – Zagreb, a u London idem bar 2-3 puta godišnje. Supruga je u medicini, ali ima i talent prepoznavanja glazbenih hitova. Dovoljno da jednom čuje pjesmu i odmah zna „ta će biti hit“ ili „nema šanse, ne sviđa mi se“ – više puta sam se uvjerio u točnost tih ocijena. Kćer je još mala, napunila upravo godinu dana, ali jako živa i pleše da je to nenormalno. Puštam joj puno Ive Pogorelića (kupio sam kolekciju njegovih CD-a) i premda joj je simpatična Baba Yaga od Mussorgskyog „Slike s izložbe“, preferira J. Lo i Pitbulla…!