Petar Makar predstavlja RBASIC Custom Handmade Guitars

photo

piše: Petar Makar

Nakon što mi se tokom aktivnog bavljenja glazbom ukazala potreba za instrumentom koji bi u potpunosti bio napravljen prema mojim željama, odlučio sam započeti suradnju s mladim graditeljem, Robertom Bašićem. Ta suradnja pokazala se odličnom te sam otprilike godinu dana nakon našeg prvog kontakta postao ponosan endorser Rbasic instrumenata. Drago mi je da imam tu čast da mogu Rbasic gitare predstaviti ljudima i nadam se da ću Roberta prikazati u svijetlu kakvo i zaslužuje.

photoRobert Bašić sigurno je najperspektivniji graditelj u Hrvatskoj, a broj instrumenata koji se grade i imena ljudi koji ih sviraju sami za sebe govore o kvaliteti i statusu njegovih radova. Izrazito mi je drago da sam nakon dugo vremena i još duže potrage za instrumentom kojim bi bili zadovoljni moji članovi benda, ton majstori, publika i ja pronašao utočište (bassylum) i potpuno razumijevanje od strane Roberta Bašića.

Za bend Adastra, u kojem sviram, tražio sam moderniji jazz bass zvuk i odlučio sam se za Sadowsky oblik tijela te vrat po rađen po custom dimenzijama. Po prvi puta ideja je bila da vrat bude asimetričnog profila koji se tada pokazao kao glavna stavka za sljedeće bas gitare. Tijelo je napravljeno od jasena, a top i vrat od rebrastog javora. Pickupi su Dimarzio ultrajazz, a hardware je Hipshot.

photoDrugi instrument koji mi je radio Robert je precision bas, također s asimetričnim profilom vrata. Asimetričnost vrata bas gitare je na ovom instrumentu dosta više izražena što u potpunosti odgovara mojoj tehnici sviranja. Tijelo je napravljeno od johe, a vrat od rebrastog javora s palisanderom kao hvataljkom. Pickup je EMG, a hardware je Schaller/Badass. Posebnost ovog instrument su i stainless steel pragovi koji su puno bolji u odnosu na standardne nickel pragove.

Te dvije bas gitare koje mi je radio Robert i s kojima sam bio stvarno maksimalno zadovoljan potaknule su me na odluku da poboljšam suradnju sa Rbasic guitars što je rezultiralo dogovorom za endorsement te izgradnju moje signature bas gitare s autentičnim dizajnom i specifikacijama.